Tuzlanski kanton ide u izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca u TK?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Današnji radni sastanak ministra za boračka pitanja TK, predstavnika boraca i resornog federalnog ministra iznjedrio je potencijalno rješenje za problem na koji su ukazivali pripadnici boračke populacije nakon usvajanja Zakona o pravima boraca na federalnom niovu zbog kojeg su ovaj Zakon nazvali diskriminirajućim. Naime, kako je zaključeno, resorno kantonalno ministarstvo krenut će u izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca na području TK, te izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

„Ono što je važno sa federalnog nivoa jeste jedan jedno opšte rapsoloženje,d obro raspoloženje, da se pristupi zajedničkom zahtjevu i izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda kako bi Kantoni dobili dodatna sredstva i kako bi ta sredstva bila usmjerena braniocima mlađim od 57 godina, a koji su u stanju potrebe.“, rekao je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida .

Ovaj zaključak bit će prezentiran Vladi FBiH i Parlamentu jer kako tvrdi Bukvarevic Zakon o pripadnosti javnih prihoda treba dati jednak tretman svim građanim FBiH. Na taj način bila bi obezbijeđena i dodatna sredstva za finansiranje boraca koji su u stanju socijalne potrebe a mlađi su od 57 godina.

„Mi smo zaključili nekoliko bitnih stvari. Da će ministarstvo za boračka pitanja Vlade TK vrlo brzo završiti svoj rad na izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o pravima braniteljske populacije. Da ćemo u izmjene i dopune ugraditi dobar dio prijedloga koji smo dobili sa ovog sastanka i da ćemo najduže za mjesec dana taj materijal uputiti u sva udruzenja i kantonalne saveze da čujemo šta oni predlažu. „, istakao je Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja TK.

„ Ako uspijemo da završimo izmjene i dopune tog Zakona bit ćemo zadovoljni. Naravno sve boračke kategorije, Udruženja i Organizacije su dostavile svoje prijedloge kantonalnim savezima, a mi smo uputili Ministarstvu za boračka pitanja TK. Na ovom sastanku smo tražili od ministarstva da uradi radni materijal izmjena i dopuna i usklađivanja sa federalnim zakonom o pitanjima boraca.“, dodao je Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK.

Podsjećamo, Zakonom o demobilisanim borcima FBiH propisano je 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više. Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama. Rebalanskom budžeta FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 miliona KM za primjenu ovog zakona.