22 C
Tuzla
04.07.2022.

Tuzlanski kanton lider u oblasti provođenja politika prema mladima

Vlada TK prihvatila je Informaciju o stanju u oblasti mladih u Tuzlanskom kantonu za 2021. godinu. Cilj ove Informacije je da objedini sve zvanične podatke o mladima i koji govore o njihovom položaju na području Tuzlanskog kantona, ali i da se ustanove njihove navike, stavovi i problemi sa kojima se suočavaju.

Drugi cilj je istraživanje sa svrhom praćenja stanja i eventualnih promjena koje se ubrzano dešavaju, analiza rezultata provedenih politika. Kako se navodi u informaciji, u 2021. godini Ministarstvo je imalo nekoliko programa namijenjenih podršci mladima.

Međutim, važno je istaći da pored sredstava koja se izdvajaju iz budžeta Ministarstva i drugi resori, odnosno ministarstva u sklopu svojih programa imaju aktivnosti koje se odnose na mlade.

Kada je u pitanju Ministarstvo kulture, sporta i mladih fokus aktivnosti bio je na subvencioniranju kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih, subvencioniranju troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama i finansiranju i sufinansiranju projekata omladinskih udruženja.

Ono što se može izvući kao zaključak jeste da u Tuzlanskom kantonu postoji kontinuitet rada u proteklih nekoliko godina, te da je Tuzlanski kanton upravo zbog tog kontinuiteta gotovo sve od propisanog minimuma mjera iz Zakona o mladima implementirao. To ga čini jednim od lidera u FBiH u provođenju politika prema mladima, a pored implementiranih mjera iz zakona realizovan je niz drugih projekata.

Sve navedeno predstavlja dobru osnovu da se uz povećanje sredstava, što je već u određenoj mjeri urađeno rebalansom Kantonalnog budžeta, to stanje dodatno unaprijedi, te pomogne mladima u savladavanju izazova koje sa sobom donosi moderno društvo.

U tom smislu, jedan od ključnih dijelova Informacije su smjernice za unapređenje položaja mladih i razvoja programa u oblasti mladih u 2022 godini, a koje su usklađene sa Strategijom prema mladima Tuzlanskog kantona 2020.-2024.

POSLJEDNJE DODANO