21.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Tuzlanski klubovi okupili mlade karatiste iz BiH na seminaru ”Tuzla Pannonica 2020”

Mladi karatisti iz Tuzle ali i ostalih dijelova naše zemlje, poslije dugo vremena provedenog bez takmičenja, okupili su se u Mejdanu na seminaru ”Tuzla Pannonica 2020”. Prilika je ovo za druženje djece i mladih, te učenje novih vještina.

Organizatori seminara su klubovi borilačkih sportova ”Tuzla” i Storm”, a želja predstavnika tih kolektiva je da ovo preraste u tradiciju.

Ljetni karate seminar pod nazivom ”Tuzla Pannonica 2020” okupio je 80-tak učesnika iz naše zemlje, mladih karatista željnih novih znanja.

”Ima dosta tehnika koje još nisam savladao i dosta tih malih greški koje su ustvari jako bitne”, kaže Mirza Husanović, učesnik seminara.

Djeca nisu dugo bila na terenima odnosno takmičenjima, pa je stoga cilj organizatora da im vrate želju za osvajanjem medalja. Ovaj događaj je organizovan u Mejdanu uz poštivanje higijenskih mjera.

”Prvo povratak nam je bio težak, tako da ovakvi seminari pomažu da se vratimo u formu poslije duge pauze, možemo steći nove prijatelje, i najbolji su treneri, oni nas uče najbolje”, kazala je Zerina Husagić, učesnica seminara.

Tokom seminara rade u tri grupe.

”Dvije borbe su u borbama, rade stariji i mlađi i za kate za koje sam instruktor radimo u jednoj grupi, radimo osnove, a lično sam primijetio neke greške koje naše karatiste sprečavaju da prave međunarodne rezultate, sad idemo u detalje”, ističe Nermin Hadžić, trener u KBS ”Tuzla” Tuzla.

Radost na licima mladih karatista najbolji je dokaz da je ovaj seminar uspio, ali i da su s nestrpljenjem čekali ovakvo okupljanje. Djeca su se već uželjela takmičenja i borbe, kažu organizatori, podsjećajući da su imali interna takmičenja u okviru svog kolektiva. Želja predstavnika klubova ”Tuzla” i ”Storm” je da ovaj seminar postane internacionalni.

”Definitivno da ovo postane tradicionalni seminar koji će biti masovan, okupljati veliki broj ljudi iz okruženja i inostranstva, mnogo stranaca, trenera, takmičara i takmičarki sa kojima smo se mi takmičili u svijetu, sa kojima imamo jako dobre prijateljske veze, neko ko i dalje nastavlja da utire šampionski put, prenose svoja znanja na takmičare, što će prerasti u nešto veliko, vrhunski, šampionski”, naglasila je Merima Softić Sprečić, članica Organizacionog odbora seminara.

Seminar traje tri dana, u jutarnjim i večernjim satima organizovani su treninzi, a tokom dana učesnici se osvježavaju na Panonskim jezerima. U nedjelju će u okviru seminara biti provjera stečene forme.

Vezane vijesti

TUZLA