Tuzlanski neurološki susreti: U primjeni novi lijek za liječenje multiple skleroze

Tuzlanski neurološki susreti: U primjeni novi lijek za liječenje multiple skleroze

Objavio: -

Na svakih stotinu hiljada ljudi u Tuzlanskom kantonu, 40 osoba oboli od multipla sklezore. Svi oni mogu imati vidljive ili manje vidljive simptome koji mogu ukazivati na pomenuto neurološko oboljenje. Jedanaesti tuzlanski neurološki susreti posvećeni su nemotornim simptomima multipla skleroze koji se manifestiju kroz depresivno ponašanje, gubitak vida, poteškoće u koncentraciji, probleme sa mokrenjem, seksulane probleme, osjećaj konstantog umora koji nije proporcionalan uloženom naporu i slično. Obzirom da je riječ o oboljenju sa hiljadu lica, a Bosna i Hercegovina spada u red zemalja koje imaju najgore uslove za liječenje, osam oboljelih iz Federacije BiH i deset oboljelih iz Republike Srpske u narednom periodu imat će mogućnost za liječenje novim lijekom u našoj zemlji.

„To je lijek koji je opće prihvaćen, prošao je sve kriterije. Prošao je u Americi, Evropi, bio je u eksperimentalnoj fazi prije deset godina mi smo učestvovali u toj studiji. Uzima se na usta, daje se pacijentima koji imaju vrlo aktivnu multipla sklerozu gdje drugi lijekovi su manje uspješni. Po onome što su iskustva drugih to je vrlo uspješan lijek.“, kazao je prof. dr. Osman Sinanović, načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla.

Zbog izuzetno velikog broja oboljelih i postizanja što boljih uvjeta liječenja predavači na Jedanaestim neurološkim susretima bit će stručnjaci iz BiH, Srbije, Hrvatske. Cilj je edukovati zdravstvene radnike o multidisciplinarnom načinu liječenja multipla skleroze, nemotornim i motornom simptomima. Iako je rije č o neizlječivom oboljenju, multipla skleroza se može itekako dobro terapijski kontrolisati i samim tim odrediti njen klinički tok.

„Stvar je u tome da smo mi u BiH jako limitirani što se tiče dostupnosti tih lijekova, obzirom na našu rascjepkanost po kantonima i isto tako na limitiranost u smislu pristupa različitih fondova.“, istakao je  mr.med.sci. Adnan Burina, šef Odjeljenja za kliničku neurofiziologiju i neuromišićne bolesti.

Mnogo je poteškoća u liječenju oboljelih od multiplaskleroze. Tok liječenja je individualan i odvija se na nekoliko načina. Nekim pacijentima potrebna je imunomodelutarna, a nekome i fiziklana terapija, no i dalje ima bezbroj nedosljednosti u našem zdravstvenom sistemu.

„Naši pacijenti da bi dobili fizikalnu terapiju, bilo gdje oni moraju da budu hospitalizirani na našoj Klinici što je apsolutno pogrešno. Ne treba pacijent da legne u bolnicu da bi dobio preporuku za fiziklanu terapiju, treba to drugačije riješiti, tako da oni ne dobijaju tako lako taj tretman.“, dodao je prof. Sinanović.

Muliptaskleroza, bolest sa hiljadu lica je neizlječiva bolest kod koje se samo mogu liječiti simptomi. Nažalost, za njezinu 100 postotnu dijagnozu UKC Tuzla, jedna od vodećih zdravstvenih ustanova u BiH, koja se može pohavliti izuzetno dobro edukovanim zdravstvenim kadrom za liječenje neroloških oboljenja, nema adekvatan aparat, odnosno aparat za analizu moždane tečnosti koji košta svega 40 hiljada KM.  Za nadati se da će nakon odluke Vlade TK prema kojoj su izdvojena sredstva u iznosu od nekoliko miliona KM za nabavku aparata u UKC-u Tuzla i Klinika za neurologiju dobiti svoj dio kolača. U konačnici, najveće posljedice nedostatka aparata za dijagnostiku ovako složenog i čestog oboljenja kao što je multipla skleroza, snose građani i pacijenti.  No, iako rade u oskudnim uvjetima, ne nedostaje entuzijazma ljekara tuzlanskog UKC-a u liječenju ovog oboljenja. O samoj uspješnosti govori i posljednji podatak prema kojoj je Akademija medicinskih znanosti Republike Hrvatske izabrala profesora Sinanovića za počasnog člana.