Tuzlanski Odsjek za žurnalistiku otvorio News Room: Počinje praksa na fakultetu

Tuzlanski Odsjek za žurnalistiku otvorio News Room: Počinje praksa na fakultetu

Objavio: -

Vodeći se činjenicom da Bosni i Hercegovini nedostaju kvalitetniji studijski programi komunikologije i masovnih medija, Odsjek za žurnalistiku Univerziteta u Tuzli od danas, bosanskohercegovačkom društvu, a prije svega mladima zainteresovanim za izučavanje medija, nudi prostor za kvalitetno i posvećeno bavljenje upravo ovom oblašću. News Room – naziv je implementiranog projekta kojim je danas na ovom fakultetu otvorena istoimena učionica za teorijsko-praktično izvođenje nastave.

Za studente Žurnalistike u Tuzli simulacije vođenja Vijesti više nisu nepoznanica. Od danas, na svom odsjeku, u fakultetskoj zgradi, u učionici prilagođenoj za teorijsko-praktičnu nastavu, svi studenti – budući novinari, imat će priliku učestvovati u simulacijama kreiranja televizijskog programa. Studenti oduševljeni.

“Prije nismo imali ovako uređenu učionicu i ovako sređeno mjesto. Sad će nam biti mnogo lakše, a i profesori su nam ionako dobri i sada će biti veći prostor.” – kaže Sumeja Mehmedović, studentica Odsjeka za žuralistiku.

“Mnogo će nam pomoći da razbijemo strah od javnog nastupa koji imamo u početku karijere. Isto tako možemo dosadne teorijske stvari da implementiramo u praksu.” – ističe Ramiz Rizvanović, student Odsjeka za žurnalistiku.

News Room – naziv je projekta kojeg su, inicirali i u potpunosti implementirali sami studenti. Proces transformacije, nekadašnje klasične fakultetske učionice u prostor za simuliranje, ali i snimanje različitih medijskih formata, trajao je oko šest mjeseci. Prema riječima mentorice projektnog tima Amele Delić, cilj je bio motivisati studente da se još posvećenije usmjere ka izučavanju medija, a profesorima dati šlagvort za još kvalitetniji i uspješniji rad sa ovim mladim ljudima.

“Počevši od druge godine postoji niz predmeta za koje oni mogu iskoristiti ovaj studio. Počevši od pisanja za medije, osnova printanih medija, radija i radijske produkcije, televizijske produkcije, televizije, web novinarstva, novinarske prakse – ovaj studio je zaista višestruko koristan za naše studente.” – ističe Amela Delić, viša asistentica na Odsjeku za žurnalistiku.

Iz ljubavi prema profesiji, iz zahvalnosti prema profesorima ideja oko stvaranja jednog ovakvog studija dobila je život – zajedničkog su stava i dvojica donedavnih studenata Odsjeka za žurnalistiku, a danas zaposlenika Radio-televizije Slon Azur Delić i Tahir Žustra. Upravo oni, detektujući šta im je nedostajalo tokom studiranja, uz podršku asistentice Delić, odlučili su svojim mlađim kolegama pokloniti News Room.

“Studenti nisu čekali da im se stvari same promijene, da bi nešto dobili, nego su sami rekli šta žele i u kojem smjeru, to su i ostvarili i zbog toga sam ja najviše i ponosan.” – kaže Azur Delić, član projektnog tima „News Room“.

“Svjedočio sam svakodnevno kvaliteti nastave koja je bila produkt posvećenog rada profesora i asistenata ali i velike želje studenata koji su učestvovali u svemu tome. Moram kazati da je nedostajalo nešto poput News Rooma kako bismo to sve uobličili i kako ne bismo morali izaći sa fakulteta kako bismo dobili praksu.” – nadovezuje se Tahir Žustra, član projektnog tima „News Room“.

Da je News Room projekat od izuzetne važnosti za studente novinarstva potvrdio je i sam voditelj Odsjeka za žurnalistiku.

“Zaista će doprinijeti tome da studenti na samom odsjeku imaju praktičnu nastavu, da rade simulaciju emisija. Moram pomenuti da je to uz nabavku opreme koju smo nabavili nedavno u vrijednosti od 5.000 KM, imamo sve tehničke preduslove da studenti realizuju sve studentske emisije, da imaju praktičnu nastavu i da rade sve ono što rade studenti Žurnalistike na vrhunskim studijskim profilima širom svijeta.” – naglasio je doc.dr. Mirza Mehmedović, voditelj Odsjeka za žurnalistiku UNTZ.

Tuzlanski studenti, danas otvorenom učionicom za praktičnu primjenu teorijskog znanja, svrstali su se među svoje kolege sa istih ili sličnih odsjeka iz Zagreba, Beograda i Novog Sada, dok su prvi komunikološki smjer na jednom bosanskohercegovačkom javnom univerzitetu sa ovakvim tehničkim, infrastrukturnim ali i kadrovskim kapacitetima. U News Roomu već su najavljene i prve aktivnosti, a realizovat će se u sklopu novotvorenog Kluba ljubitelja knjige „Razgovoruša“ u koji se mogu učlaniti svi studenti Univerziteta u Tuzli.