Tuzlanski srednjoškolci obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika: “Slavimo jezik umjetnošću!”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Od 2000. godine Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se svakog 21. februara. Cilj je unapređivanje, učenje i razvoj maternjeg jezika, te njegovanje jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Međunarodni dan maternjeg jezika redovno proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičnu i kulturnu raznolikost, te multilingvizam.

Bogato jezičko naslijeđe u Bosni i Hercegovini, upotreba i stvaranje na jezicima triju naroda i 17 nacionalnih manjina dovoljan su razlog da se taj dan obilježava i u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo da je Generalna skupština UNESCO-a proglasila 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestirali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Jezička situacija vezana za maternji jezik u Bosni i Hercegovini posve je jasna. To je zemlja koja ima tri zvanična jezika: bosanski, hrvatski i srpski. Svaki pojedinac ima pravo koristiti se svojim jezičkim idiomom: niko nema pravo nijednom pojedincu, niti u službenoj upotrebi niti u neformalnom općenju, osporavati pravo na njegov jezički idiom ili upotrebu naziva tog jezika. Na taj način razvija se moderno bh društvo zasnovano na principima pravde, jednakosti i međusobnog uvažavanja.

U Deklaraciji o kulturnoj različitosti stoji : “…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebno na  materinskom jeziku.“

Učenici Srednje elektrotehničke škole Tuzla obilježili su Dan maternjeg jezika uz bogat kulturno-umjetnički program, te naglasili koliko je bitno njegovati maternji jezik.

(RTVSlon/L.K.)