Tuzlanski vatrogasci učestvovali na Evropskom šampionatu u Sloveniji

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Vatrogasci iz Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla Emir Zonić, Amar Sarajlić i Adel Avdić, ovog vikenda učestvovali su na Evropskom šampionatu Fire Combat Challenge koje je održanu u Sloveniji u gradu Bled.

Riječ je o elitnom takmičenju na kojem učestvuju učestvuju sve zemlje Evropske unije. Naši momci branili su boje naše države rame uz rame sa vatrogascima iz mnogo naprednijih država u kojima je vatrogastvo na mnogo većem nivou, koji su većinom i profesionalni sportisti u različitim disciplinama. Uprkos svemu naši vatrogasci su uz uloženi trud i upornost ostvarili solidne rezultate.

Tekmičenje je održano u disciplini koja se popularno zove i “Najteže dvije minute u sportu” koja iziskuje izvanredan napor i trud.

Vatrogasci na sebi nose opremu koja teži preko 35 kg a moraju savladati poligon koji se sastoji od trčanja uz toranj visine 5 spratova sa opterećenjem od 20kg, povlačenje tereta užetom 20kg, izbijanje klina vatrogasnim čekićem, slalom trčanje, simulacije gašenja požara i na kraju najteži dio poligona – nošenje lutke koja teži 80kg.

Čestitamo našim vatrogascima na ostvarenim rezultatima i nadamo se da će ovi ambiciozni i vrijedni momci biti prepoznati u našem gradu i imati bolju finansijsku podršku i sponzore u predstojećim takmičenjima.