Tuzli potrebno mnogo više privatnih soba, motela i prenoćišta za prihvat turista

Tuzli potrebno mnogo više privatnih soba, motela i prenoćišta za prihvat turista

Autor: -

Tuzli je potrebno više privatnih smještajnih kapaciteta, kako bi bile zadovoljene potrebe turista, poručeno je sa današnjeg savjetovanja  koje je organizirala Služba za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla za građane zainteresovane za  iznajmljivanje stambenih prostora.

Imajući u vidu razvoj turizma na području Tuzle,  iako postoje reprezentativni   smještajni kapaciteti poput hotela Tehnograd, President i drugih, kao i raznih motela, potrebno je unaprijediti i  širiti privatnu mrežu smještajnih kapaciteta.

Uključivanje  većeg  broja građana u iznajmljivanje privatnih prostora, prilika je i za nezaposlene osobe, koje bi ovim putem mogle ostvariti određene prihode.

„Kada stavimo usporedbu Tuzlu kao veliki turistički potencijal i sve što ona nudi, a što je infrastrukturom uradila u posljednjih nekoliko godina i smještajne kapacitete možemo da kažemo da nam nedostaje smještajnih kapaciteta,“ izjavio je rukovodilac Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla Vedran Lakić.

Dodao je da je potrebno  još smještajnih kapaciteta, kako bi se  turisti u narednim godinama duže zadržavali u ovom gradu.

Današnje savjetovanje  je organizirano sa ciljem sagledavanja interesa građana i za iznajmljivanje privatnih prostora, a jedan od ciljeva je i sistemsko otklanjanje problema u ovoj oblasti.

Uključivanje privatnih stambenih prostora u  smještajne  kapacitete na području Grada Tuzla doprinijelo bi povećanju broja turista koji nisu u prilici plaćati hotelski smještaj.

Stručni saradnik za turizam u Ministarstvu trgovine, saobraćaja, turizma TK, Hasan Sejdinović smatra da na području TK postoje  izvanredne  smještajni kapaciteti, koji se  smatraju luksuznijim  sa 3,4 5 zvjezdica.

-Nisu to smještajni kapaciteti predviđeni za populaciju koja upražnjava turistička kretanja na području kantona. Ono što nam je namjera da pokušamo afirmirati u budućem periodu ove neke jeftinije smještajne kapacitete tipa hostela, soba za iznajmljivanje, kuća za odmor, kaže Sejdinović.

Da bi se omogućilo uključivanje privatnih stambenih prostora u smještajne kapacite na području Tuzlanskog kantona, potrebno je izmijeniti postojeće zakonske propise.

Sejdinović navodi  da Federalna zakonska regulativa ne daje mogućnost privatnim iznajmljivačima, jer on podrazumijeva  da smještajne objekte izdaju osobe kojima je obrt osnovna djelatnost.

 -Pokušat ćemo zajedno sa lokalnog nivoa kantona da djelujemo na federalno ministarstvo, koje je zakonodavac i ima u pripremi nova zakonska rješenja da to malo ubrza i da naše primjedbe uvrsti, kako bi ta zakonska regulativa mogla pratiti turistički razvoj na kantonu, poručio je.

Kako je danas istaknuto unaprjeđenju i širenju smještajnih kapaciteta u Tuzli pristupit će se sistemski, a nosilac tih aktivnosti trebala bi biti Turistička zajednica GradaTuzla, koja bi u narednom periodu trebala biti osnovana.