3.9 C
Tuzla
30.11.2022.

U 88. godini preminuo Ljubomir Jurak – Ljupče

Porodica Jurak objavila je da je preminuo Ljubomir Ljupče Jurak, istaknuti član društva u Tuzli ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

“S neizmjernim bolom i tugom ožalošćena obitelj Jurak obavještava sve prijatelje i poznanike da je voljeni Ljubomir (Ljupče) Jurak preminuo, te da će se komemoracija održati u subotu u 12:00 časova u narodnom pozorištu Tuzla, a ispraćaj ispred Komemorativnog centra Tuzla od 13:00 časova. Jurak (Đuro) Ljubomir Ljupče rođen je u Tuzli 3. februara 1935. godine. Osnovnu školu kao i gimnaziju završio je u Tuzli dok je studije i magistarski ispit položio na pravnom fakultetu u Ljubljani 1978. godine”.

Za vrijeme radnog vijeka Ljubomir je obnašao brojne funkcije od kojih se izdvajaju: direktor filjale Penziono-invalidskog osiguranja BiH (područje 24 općine), od 1970. do 1978. godine bio je predsjednik Skupštine Republičke zajednice PIO BiH u Sarajevu, a od 1979. do 1982. godine obnašao funkciju predsjednika izvršnog Odbora Skupštine Općine Tuzla nakon čega je do odlaska u penziju 1985. godine bio direktor Fonda za sanaciju slijeganja Tuzle. Ljubomir je bio aktivan i u penzionerskim danima kada osniva samostalnu pravnu kancelariju u kojoj je radio do bolesti 2006. godine.

Također, bio je istaknuti član mnogih organizacionih odbora, savjeta, klubova, savjeta, zavoda iz oblasti obrazovanja kulture i umjetnosti, zatim zdravstva, socijalne zaštite, arhitekture sporta i drugih.

Za izuzetnu aktivnost i lični doprinos u razvoju pojedinih oblasti u društvenom i političkom životu, sportskim organizacijama, naučnim institucijama i profesionalnim udruženjima Jurak Ljubomir Ljupče nagrađen je mnogim priznanjima, diplomama, plaketama, poveljama, zahvalnicama i oredenima.

POSLJEDNJE DODANO