U akciji ‘Brend’ uhapšeno 11 osoba, oduzeti mobiteli, laptop i novac

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) jučer su u okviru  predmeta kodnog naziva „Brend“ izvršili pretrese lica, stambenih i poslovnih objekata, službenih prostorija Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretnih stvari koje koristi 11 osumnjičenih lica, službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, na ukupno 22 lokacije na području Banjaluke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka te graničnih prelaza Gradiška, Orašje i Šamac.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda Bosne i Hercegovine prilikom čega su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnih djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelima “Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 217. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tokom pretresa privremeno su oduzeti mobilni telefoni i SIM kartice, laptop, novac u ukupnom iznosu od 13.550,00 EUR, 3.400,00 KM i 200,00 KN, potvrde o naplati indirektnih poreza za robu prijavljenu usmenim putem (CPD blokovi), interne evidencije i uređaji za pohranu memorije.

Nakon izvršenih pretresa lica, objekata i pokretnih stvari, slobode je lišeno 11 osumnjičenih lica koja su dovedena u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje su ispitana u svojstvu osumnjičenih, te su dana 27.02.2019. godine predata u nadležnost pustupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

 

Navedene aktivnosti su provodene pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.