13.9 C
Tuzla
03.10.2022.

U Banovićima počeo XVIII Međunarodni memorijalni malonogometni turnir “Alija Izetbegović”

U Sportskoj dvorani u Banovićima svečano je otvoren XVIII Međunarodni memorijalni malonogometni turnir “Alija Izetbegović”. Općina Banovići, po drugi put domaćin je ovom značajnom sportskom događaju, kroz koji se kako je rečeno, na ovaj način ističe značaj kulture sjećanja i pamćenja na noviju historiju BIH, odnosno na lik i djelo prvog predsjednika R BIH.

Važno je da se i na ovaj način putem sportskih manifestacija, sjećamo svega što je prvi predsjednik nezavisne države Republike BIH uradio za državu za sve njezine građane za sve njezine narode. Kazao sam da je ovo nešto više od igre ovo je nešto više od sportskog nadmetanja, ovaj turnir i zamolio sam učesnike da obzirom na ime ovog turnira, koji nosi naziv Memorijalni turnir “Alija Izetbegovič” da u skladu s tim imenom budu dostojni učesnici, odnosno dostojanstveno se ponašaju i danas i sutra, odnosno tokom sportskog takmičenja i da u fer i sportskoj borbi pobijedi uvijek onaj najbolji” rekao je Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

Organizatori turnira su Savez boraca FBIH , Savez demobilisanih boraca ZE-DO kantona i Organizacije demobilisanih boraca Banovići i Vogošća.Turnir je otvorio predsjedavajućći Predsjedništva BIH, koji je i pokrovitelj turnira.

Za mene je ovo vrlo važna manifestacija koja se svake godine održava u BIH, ja sam svake godine pokrovitelj Međunarodnog memorijalnog malonogometnog turnira, koji se organizira u čast našeg prvog predsjendika nezavisne RBIH rahmetli Alije Izetbegovića. Mi se sjećamo najznačajnije ličnosti u modernoj historiji BIH, rahmetli Alije Izetbegovića i odajemo mu priznanje i zahvalnost za sve ono što je uradio za BIH” istakao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BIH.

Turnir u Banovićima okupio je 24 ekipe u pionirskoj, seniorskoj i kategoriji veterana. Na ovom vrhunskom sportskom događaju učešće je uzelo 250 učesnika, među kojima su i članovi ekipe Bosna- Munchen iz Njemačke.

Nama kao ekipi nije važan rezultat, dovoljno je da su djeca htjela da dođu u BiH pošto nisu svi iz BIH, imamo dva člana iz Turske, tako da njima je sve to novo, lijepo se druže, zanimljivo sve tako da jedva čekaju da i lopta da krene”, kaže  Samir Kesebić, trener ekipe “Bosna – Munchen.

Svečanom otvaranju prethodio je defile ekipa ulicama grada, te je na Centralnom spomen obilježju položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima općine Banovići ‘92 – ‘95 godina . Finalne utakmice turnira na rasporedu su sutra na Dan općine Banovići, kada će biti upriličena i svečana dodjela nagrada i priznanja pobjednicima, čime će biti završen XVIII Međunarodni memorijalni malonogometni turnir “Alija Izetbegović”.

POSLJEDNJE DODANO