21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

U Beogradu izložba o zločinu na tuzlanskoj Kapiji: “I kad boli, istina je lijek”

Dokumenti sa suđenja Novaku Đukiću, koji je pravosnažno osuđen za zločin na tuzlanskoj Kapiji počinjen 1995. godine i koji se nalazi u bjekstvu u Srbiji, bit će prikazani na izložbi pod nazivom “I kad boli, istina je lijek”, koja je sinoć, 9. oktobra, otvorena u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju u organizaciji Fondacije “Istina pravda pomirenje”. Krajnji cilj ove izložbe je pomirenje, do koga će, smatraju organizatori, doći prihvatanjem i saznanjem istine o dešavanjima u proteklom ratu.

Osim postavke koja broji 42 dokumenta sa suđenja Novaku Đukiću u Sudu Bosne i Hercegovine, na izložbi će biti postavljen i veliki baner sa imenima svih osoba ubijenih 25. maja 1995. godine u Tuzli. Izložbu će otvoriti Ivan Đurić, predsjednik Inicijative mladih Srbije, čiji članovi skoro svake godine dolaze u Tuzlu kako bi odali počast žrtvama masakra na Kapiji.

Ova izložba u nerednim mjesecima trebala bi proći turneju po gradovima bivše Jugoslavije, s ciljem upoznavanja građana širom regiona o jednom zločinu kakav je bio u Tuzli 1995. godine.

Predsjednik Srpske desnice Miša Vacić upao je sinoć na izložbu “Kapija – I kad boli, istina je lijek” u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i oteo mikrofon organizatorima u želji da se obrati medijima.

Rekao je da su “sudski veštaci iz Izraela, Francuske i Češke utvrdili da se 25. maja 1995. godine u Tuzli nije desilo granatiranje, već je postavljen eksploziv na samom trgu od strane terorista”.

Vacić je dodao da mu je žao svih žrtava, posebno djece, ali da mu je još više žao što se zloupotrebljava nečija smrt.

Nekoliko ljudi u pratnji Vacića pokušali su da snime sve što se dešavalo u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kako javljaju mediji u Srbiji, osim gurkanja, nije bilo težeg incidenta.

Ratni zločin

Dvadeset i petog maja 1995. godine, na Dan mladosti, sa planine Ozren ispaljena je granata na tuzlansku Kapiju, okupljalište mladih. Ubijena je 71 mlada osoba, a više od 240 je teže ili lakše ranjeno.

Za taj ratni zločin osuđen je Novak Đukić, general Vojske Republike Srpske.

Nakon izricanja presude, kojom je osuđen na 20 godina zatvora, Đukić je pobjegao u Srbiju.

Bosna i Hercegovina tražila je njegovo izručenje ili da se presuda prizna i izvrši.

U Beogradu je 2017. počeo proces u vezi s tim, ali su ročišta više puta odgađana “zbog Đukićevog zdravstvenog stanja”.

Izvor: Detektor.ba/Aljazeera

Vezane vijesti

TUZLA