U RS-u 34 nova slučaja zaraze, u FBiH novi slučajevi u Konjicu i Goraždu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Prema informacijama Federalnog zavoda za javno zdravstvo u ovom bh. entitetu trenutno je kod 74 osobe potvrđeno prisustvo korona virusa. Novi slučajevi zaraze zabilježeni su u Konjicu gdje su četiri osobe pozitivne na COVID – 19, te u Goraždu gdje je kod jedne osobe potvrđeno prisustvo virusa korona.

U Republici Srpskoj registrovana su 34 nova slučaja zaraze.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić saopštio je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je urađeno 176 laboratorijskih nalaza, virus je potvrđen kod 34 nove osobe.

“Pokušali smo da povećamo kapacitet testiranja. Naš cilj je da što prije otkrijemo sve osobe koje su pozitivne”, rekao je Šeranić.

Trend pozitivnih osoba se kreće u onim zajednicama u kojima su bila već evidentirana lica, zato se i odlučilo na mjeru da se osobe izoluju u karantine. Većina ovih slučajeva su do sad bili u kontaktima sa već zaraženim osobama. 7 osoba su sekundarni kontakti iz trećeg banjalučkog klastera, a 4 osobe su osobe koje su došle sa putovanja.

“Dvije osobe su sada na respiratoru, a imaju i hronična oboljenja. Vitalno su ugroženi i pratiće se njihovo zdravstveno stanje”, precizirao je Šeranić i dodao da je na pulmologiji šest pacijenata.

Uzeti su i uzorci svih osoba iz karatina u Gradišci i svi su negativni.

“Imamo i dva zaražena ljekara i jednog tehničara iz privatne zdravstvene ustanove”, rekao je Šeranić i dodao da su zdravstvene ustanove preduzele sve mjere neophodne u takvim situacijama.

Gotovo sve lokalne zajednice su formirale svoje karantine, tako da osobe koje pređu granicu idu u karantine u svojim lokalnim zajednicama nakon što prođu neophodne provjere na koronavirus.

Šeranić je istakao da je među novozaraženim 22 lica iz Banjaluke, četiri iz Teslića, po dvije iz Laktaša i Prnjavora, a po jedna iz Prijedora, Bijeljine, Kotor Varoša i Modriče.