U BiH podneseno pet krivičnih i 25 prekršajnih prijava u procesu javnih nabavki

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ove godine Agencija za javne nabavke je podnijela pet krivičnih i 25 prekršajnih prijava u procesu javnih nabavki, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba direktor Agencije za javne nabavke u BiH Đenan Salčin.

Krivične prijave su već predate tužilaštvima na obradu. Ukoliko tužilaštvo utvrdi da iste nemaju elemente krivičnog djela, vraćaju se Agenciji za javne nabavke BiH na razmatranje i poduzimanje daljnih radnji.

“Svi koji budu učestvovali u nezakonitim radnjama će biti sankcionisani, kako dalje ne bi nastavili sa nezakonitim radnjama”, kazao je Salčin, naglašavajući kako još uvijek postoji sistem javnih nabavki koji je netransparentan i još uvijek je jako puno interesnih sfera, jer se velike količine novca preljevaju iz privatnog u javni sektor.

Prvi čovjek Agencije naglasio je kako je prošle godine iz javnog sektora u privatne džepove prelilo čak tri milijarde KM, što je u odnosu na prethodnu godinu povećenje od 40 posto.

“Navedeno povećenje je bilo očekivano jer je bila izborna godina, tako da ove godine očekujemo pad”, rekao je Salčin uz pojašnjenje da slične situacije imamo i u zemljama regije i Evropske unije. Međutim, ono što ga zabrinjava jeste činjenica da se takva vrsta nabavki uglavnom dešava u zadnjem kvartalu, što stvara problem sa rokovima, čeka se politika i oslalo.

“Borit ćemo se da to ne bude tako, iako ne možemo zabraniti ugovornim organima da pokrenu postupak ili objavi plan”, napomenuo je Salčin.

(RTV Slon/Akta)