U BiH proces transplantacije nikada nije zaživio

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Bosna i Hercegovina zabilježit će ove godine neslavni rekord po minimalnom broju transplantacija organa koje se rade u našoj državi, istaknuto je na sastanku predstavnika Donorske mreže BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH sa predstavnicima Udruženja BH novinari.

Predsjednica Donorske mreže BiH prof. dr. Halima Resić, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih FBiH Tomislav Žuljević i generalna tajnica BH novinara Borka Rudić razgovarali su o potrebi podizanja svijesti bh. građana u vezi s darivanjem organa te važnoj ulozi koju mediji imaju u tom procesu.

– Pravo na liječenje jedno je od temeljnih ljudskih prava, koje je brojnim pacijentima u našoj državi uskraćeno zbog nemogućnosti da dobiju organ koji bi im spasio život – naglasili su učesnici sastanka.

Dogovoreno je da će Udruženje BH novinari, u saradnji s Donorskom mrežom i udruženjima pacijenata, početkom oktobra organizovati sastanak sa predstavnicima medija s fokusom na edukaciju novinara koji izvještavaju o doniranju organa te položaj pacijenata u BiH koji čekaju na transplantacije.

Tokom današnje posjete BH novinarima bilo je riječi i o konkursu na kojem bi se dodjeljivale nagrade za najbolje novinarske priče/priloge, koji tematiziraju tu oblast.

– Oko 2,5 miliona maraka godišnje izdvaja se u Federaciji za program transplantacije koji, nažalost, nikad nije zaživio ni blizu onog obima kakav recimo ima Hrvatska, koja je u vrhu liste evropskih država po broju transplantacija. Samo za dijalizne pacijente svake godine izdvoji se oko 36 miliona maraka, a pri tome su uslovi za dijalizu u Federaciji katastrofalni -pacijenti se liječe na starim, dotrajalim aparatima i većina njih su gotovo izgubili svaku nadu da će jednog dana dobiti novi bubreg. Menadžmenti zdravstvenih ustanova u našoj državi rade slabo ili nikako da bi educirali  pacijente i njihove porodice o važnosti i potrebi darivanja organa. To su samo neki od podataka, koji su se mogli čuti tokom današnjeg sastanka u Udruženju BH novinari – saopćeno je iz Udruženja BH novinari.