10 C
Tuzla
01.10.2023.

U BiH zbog koronavirusa udvostručene količine infektivnog otpada

Svjetska zdravstvena organizacija u izvještaju je upozorila da deseci tona medicinskog otpada, stvorenog tokom pandemije, prijete ljudskom zdravlju i životnoj sredini. Prema njihovoj procjeni, trećina zdravstvenih ustanova nije bila opremljena za rukovanje postojećim količinama otpada. Količine infektivnog otpada su zbog koronavirusa u zdravstvenim ustanovima u Bosni i Hercegovini udvostručene. Šta sa njim rade ustanove u našoj zemlji?

Zajednice u blizini loše upravljanih odlagališta mogu biti pogođene kontaminiranim vazduhom zbog spaljivanja otpada, lošim kvalitetom vode ili nametnicima koji prenose bolesti, navedeno je u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, uz pozivanje na reformu i ulaganja u zbrinjavanje medicinskog otpada.

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

“Oko 8 milijardi doza vakcina primijenjenih na globalnom nivou proizvelo je dodatnih 144.000 tona otpada u obliku staklenih bočica, šprica, igala i sigurnosnih kutija. Procjenjuje se da je 87.000 tona lične zaštitne opreme i 140 miliona testnih kompleta s potencijalom za stvaranje 2.600 tona, uglavnom plastičnog smeća.”

Na univerzitetskom kliničkom centaru RS godišnje se proizvodi do 90 tona opasnog otpada, od čega najveće količine otpadaju na infektivni otpad. On se zbrinjava kod ovlaštenih firmi u Republici Srpskoj, dok se ostale vrste opasnog medicinskog otpada spaljuju u inostranstvu.

“U normalnim procesu rada prije kovida produkovano je 70-80 tona infektivnog medicinskog otpada, a tokom pandemije ta se količina uduplala.”, kazao je Željko Aleksić, odgovorno lice za upravljanje medicinskim otpadom u UKC-u RS.

Firma “Kemeko” zbrinjava medicinski otpad na području Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona. Na godišnjem nivou 30-40 tona infektivnog otpada i oštrih predmeta melje se u prah, pa steriliše. Farmaceutski otpad i hemikalije ova firma izvozi na konačan tretman u zemlje Evropske unije, godišnje oko 110 tona. Bolnica u Kantonu Sarajevo koja ima svoju spalionicu je “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

“U našoj bolnici postoji služba koja ima aparaturu za uništavanje medicinskog kovid otpada.To barem u ovoj bolnici funkcioniše jako dobro i pružamo usluge i ostalim koji traže uništavanje medicinskog otpada.”, istakao je Ednan Drljević, načelnik Infektivne klinike u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“

U Centru za životnu sredinu Banjaluka ističu da još kuburimo s razdvajanjem komunalnog otpada, i da bi se rješavanjem pitanja medicinskog otpada nadležne institucije trebale ozbiljno baviti.

“Ono što je generalno za otpad koji se zbrinjava propisno utiče na životnu sredinu da li na podzemne vode, na zemljište, vazduh oko nas”, Tihomir Dakić, Centar za životnu sredinu Banja Luka.

Infektivni medicinski otpad od Kovid pacijenata smatra se visokorizičnim, tako da bi posljedice neadekvatnog zbrinjavanja mogle biti dalekosežne.

RTV Slon/akta.ba

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO