3.9 C
Tuzla
01.12.2022.

U biroima velike gužve: Ko će od nezaposlenih osoba dobiti jednokratnu pomoć?

Vahida Mahmuzić iz Tuzle dobit će jednokratnu pomoć Vlade Federacije BiH. Ona je jedna od 278 hiljada nezaposlenih u ovom entitetu prijavljena na evidenciju općinskog biroa do 31. augusta, što je glavni uslov za ostvarivanje ovog prava. Iako je pomoć mala, zadovoljna je.

”Što smo u takvoj situaciju kakvoj jesmo, nama je opet na kraju zauhar koliko toliko”, kaže Vahida za RTV Slon.

Već nekoliko godina je na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. U Fabrici obuće Aida radila je 34 godine, ali joj nije uplaćen radni staž za sve godine.

”Sad sam trenutno na birou, nešto sam primala nešto novaca, sad ne primam. 57 mi je godina, tako da nisam sad u situaciji da radim negdje drugo”, navodi ona.

Danas je došla u Biro kako bi predala potrebnu dokumentaciju za isplatu jednokratne pomoći. Ono što se traži od nezaposlenih je potvrda o otvorenom žiro računu u banci. Svaka osoba mora imati vlastiti račun.

Šta je valjan podatak o bankovnom računu?

”Ukoliko je Vaš bankovni račun aktivan, na njega se mogu primati uplate i ukoliko služba ima taj podatak, na njega ćete primiti Vašu naknadu. U svim drugim slučajevima, u obavezi ste dostaviti podatak o računu na koji možete primiti uplatu, i to do 31. oktobra. U suprotnom, gubite pravo na naknadu”, navedeno je na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje.

”Ne znamo tačan broj, koliko se osoba već prijavilo, jer pravimo paralelno spiskove koje ćemo ponovo dostaviti Vladi kako bi znali koliko sredstava da nam uplate, da bi mogli dalje isplaćivati našim korisnicima”, ističe Amela Makul, stručna savjetnica za infomisanje Službe za zapošljavanje TK.

Prema prvobitnom spisku koji je Kantonalna služba dostavila nadležnima, pravo na jednokratnu pomoć ima nešto više od 65 hiljada osoba, odnosno onih koji su bili prijavljeni na evidenciju Službe do 31. augusta. U biroima su posljednjih dana zabilježene gužve.

”Velika je zainteresovanost, puno strpljenja treba i s jedne i s druge strane, imali smo blagih incidenata gdje je policija morala intervenisati, gube ljudi strpljenje, dugo se čeka u redovima u svim biroima. Radimo najbolje što je u našoj moći, kolege primaju kopije transakcijskih računa”, navela je Makul.

Onima koji do 31. oktobra predaju potrebnu dokumentaciju, naknada će biti isplaćena do 30. novembra, navode iz Službe, na čijim je evidencijama trenutno nešto više od 70 hiljada osoba.

POSLJEDNJE DODANO