27 C
Tuzla
18.07.2024.

U BKC-u Tuzla otvorena izložba slika “Tragom bosanskih priča”, autora Adila Mešanovića

Izložba slika “Tragom bosanskih priča” autora Adila Mešanovića, koja prvobitno predstavlja bosansku kulturu i tradiciju, te spoj sadašnjeg vremena, tradicije i savremenog doba, otvorena je sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, gdje je predstavljeno 28 slika rađenih u akvarel tehnici.

Čovjek treba čuvati svoju tradiciju, treba živjeti svoju tradiciju. Svi mi pričamo, a niko ne živi to, svi smo naklonjeni nekim modernim trendovima”, istakla je Jasmina Bajramović, art menadžerica.

Tematika stare Bosne nalazi se u samom fokusu, a kako ističe autor, kroz ove fotografije želio je prikazati sve ono što našem stanovništvu nedostaje. Međutim, koliko god da je motiva koje se naizgled čine nespojivim, izložbom se napravila cjelina koja daje skladnu ravnotežu.

Sve ono što nam fali od ranije, nastojao sam da živim kroz ove moje slike. Pokušao sam da određeni dio slika s obzirom da su rađene kao crno bijele fotorafije, da im dam dušu kroz taj kolorit”, kazao je Adil Mešanović, autor izložbe.

To je priča o jednoj empatiji, solidarnosti, ono što se zove toplina života, što nama itekako nedostaje, i Mešanović kroz ove slike zapravo izvanrednu figuru kroz liniju”, dodaje prof. dr. Srđan Vukadinović, promotor izložbe.

Izložba slika bit će otvorena do 16. februara u BKC TK u Tuzli. Posjetioci će moći vidjeti i osjetiti sjetu za nekim ulicama i čardacima kojih više nema na našem području, te ulicama koje više ne postoje i gradovima koji su značajno izmijenili svoj izgled.

Vezane vijesti

TUZLA