U BPK-u revakcinacija prioritetnih grupa uključujući i novinare

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde tokom ove sedmice nastavljena je imunizacija protiv Covida -19 – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde Medina Bičo.

Po njenim riječima, uglavnom je riječ o revakcinaciji vakcinama prozvođača Pfizer i Sinofarm.

-Do sada je prvom dozom vakcinisano ukupno 1.591 osoba sa područja BPK Goražde ili 6,9 posto od ukupnog broja stanovnika. Drugom dozom revakcinisano je 458 osoba. Od ukupnog broja vakcinisanih, 285 su zdravstveni radnici, 42 su štićenici i zaposlenici Doma za stara i iznemogla lica, dok je 1.249 vakcinisanih iz kategorije rizičnih grupa stanovništva – precizirala je Bičo.

Ona je podsjetila da se pored hroničara i osoba starijih od 65 godina, u skladu sa raspoloživosti vakcina, u ovom kantonu postepeno provodi i imunizacija uposlenih u službama od interesa za javnost, među kojima su i medijski radnici, čime je podržana inicijativa Društva novinara BiH.

– U BPK Goražde nema mnogo medijskih radnika, a imajući u vidu njihov značaj, većina je već i revakcinisana, uz izuzetak onih koji su u skorije vrijeme preboljeli Covid–19. Preostali će biti vakcinisani u skladu sa dopremanjem vakcina, a već naredne sedmice očekujemo novu isporuku od 72 doze Pfizera namijenjenog za prvu dozu, isto toliko za revakcinaciju te 100 vakcina Astra Zeneca takođe za revakcinaciju – kazala je Bičo.

Napomenula je da je broj vakcinisanih građana u ovom kantonu vjerovatno i veći, s obzirom da se značajan broj građana vakcinisao u susjednoj Srbiji, o čemu preciznih podataka još uvijek nema.

Na području BPK Goražde epidemiološka situacija je stabilna. Trenutno su četiri osobe pozitivne na Covid 19, u izolaciji je 14 osoba, dok se od početka pandemije oporavilo 2.021 osoba.

U Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde na liječenju je jedan pacijent, dok na klinici Podhrastovi u Sarajevu nema hospitaliziranih pacijenata iz Goražda.