U Breškama obilježen blagdan Velika Gospa (FOTO)

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO
Slaveći Boga i prizivajući njegovo ime, kao i potvrđujući nauk katoličke teologije o Marijinom uznesenju danas je u Breškama obilježen blagdan Velike Gospe.

Ovaj, jedan od najznačajnijih katoličkih praznik decenijama se obilježava u ovoj župi gdje se svake godine okupi više od 500 ljudi. ”Ovdje je blagdan uznesenja, Marija se slavi ovdje već dugo vremena. Vjernici su naviknuti ovdje dolaziti, ima… ima ovdje neki poseban duh koji na koncu konca okuplja ljude. Ovo je bila jedina crkva gdje su se katolici okupljali iz širokog kruga ovdje desetak petnaestak kilometara u okrugu” rekao je fra Franjo Ninić, župni vikar u Tuzli.

No, sada su tu ljudi iz cijeloga svijeta koji žele kako posjetiti svoje mjesto rođenja tako i čuti vječne religijske poruke.

 ”Glavna simbolika blagdana je pitanje odnosa vjernika koji se Bogu mole, Abrahamovih potomaka, ako oni budu živjeli poput Marije dakle vjerno da će oni doživjeti prosvjetljenje, što je cilj svake monoteističke religije” objašnjava Ninić.

Neznatna osoba uz Boga može postati velika

Ovakvu religijsku simboliku ističe i župnik fra Marko Antić. Kaže, samo se iz istinske vjere rađa prava promjena u čovjekovom životu.

”Za mene osobno ovo jako puno znači jer kao vjernik vjerujem da je Marija uznesena na nebo i da je Bog nagradio za sve dobro što je uradila i pokazala je kako kao neznatna osoba u saradnji sa Bogom može postati velika” kazao je fra Marko Antić, župnik u Breškama.

Tradiciju koja datira još od 1950. godine kada je nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio papa Pio XII njeguju i u Kulturno umjetničkom društvu Breške.

”Gajimo i njegujemo običaje ovoga kraja i šire… tog katoličkog naručja sa ovog podneblja. Cilj je KUD-a da to prenese na mlade da se to ne zaboravi, da nastavi ovim putem koji su krenuli naši stariji,” objašnjava Mato Marinović, predsjednik KUD-a Breške.

Nakon mise obilježavanje praznika je nastavljeno uz druženje i prijatne razgovore.