26.7 C
Tuzla
21.07.2024.

U Tuzli održan prvi modul radionica za nastavnike šest srednjih škola

U četvrtak 10.09. i petak 11.09.2020 god. na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop) održan je prvi modul radionica za nastavnike šest srednjih škola u Tuzli.

Nakon upoznavanja nastavnika sa projektom kao i njegovim ciljem, glavnu riječ preuzeli su partneri projekta Pozorište mladih Tuzle.

Adnan Mujkić, magistar umjetnosti glumac i Amila Beširović, master dramski i audiovizuelni umjetnik u polju primijenjenog pozorišta, edukatori, su sa učesnicima podijelili spoznaje, iskustva i pozitivne primjere primjene dramske pedagogije u Evropi i svijetu, historijskim kontekstima razvoja drame kao sredstva odgoja  i obrazovanja, oblika školskog pozorišta sa osnovnim zakonitostima i pravilima organizacije, potom se razgovaralo o razvoju klasičnog i primijenjenog pozorišta i drame, oblicima, formama, tehnikama, mogućnostima u radu sa djecom i mladima. U nastavku treninga, učesnici su edukovani o elementima pozorišne predstave, načinima dolaska do istih, a svakako najpotrebnija i glavna tema prvog dana treninga bilo je pisanje dramskog teksta i osnove dramaturgije. Drugi dan je bio posvećen obradi tema koje se tiču direktne postavke scena u proctor u radu sa učenicima, osnovama režije I glume te predpripremi voditelja sekcije. Svim školama su dodjeljenje određene teme projekta koje će oni u narednom period obraditi stvarajući autorske dramske tekstove.

Kroz cijeli tok dvodnevne radionice komunikacija između edukatora i nastavnika je bila na zavidnom nivou, nastavnici su postavljali razna pitanja i razmjenjivali mnoštvo iskustava.

Projekat se realizuje u okviru šireg projekta “Misli o Prirodi!” kojeg implementira Centarza promociju civilnog društva, a finansira Vlada Švedske.

Vezane vijesti

TUZLA