U četvrtak o daljoj sudbini radnika TTU-a

U četvrtak o daljoj sudbini radnika TTU-a

Objavio: -

U četvrtak se očekuje održavanje sjednice Skupštine povjerilaca na kojoj bi trebala biti procijenjena imovina Tvornice transportnih uređaja Tuzla. Zapravo, radi se o, kako nam potvrđuju iz Sindikata radnika, nastavku sjednice od 22. januara, a ukoliko se procijeni vrijednost imovine, otvoriće se i vrata za dalje djelovanje i ponovno „oživljavanje“ preduzeća.

„Elektroprivreda je prihvatila da se uradi elaborat o preuzimanju, na jedan od zakonitih načina, naravno, i radiće se biznis plan održivosti TTU-a i ukoliko se povjerioci odluče da je to ponovno oživljavanje proizvodnje onda ćemo, uz saglasnost Vlade FBiH, preuzeti TTU“, istakao je Bajazit Jašarević, v.d. generalnog direktora JP „Elektroprivreda BiH“.

Interes za pokretanje zajedničkog preduzeća Elektroprivrede BiH i RMU Banovići u TTU-u je neupitan, no trenutno sve ovisi o stečajnom postupku.„I Elektroprivreda i Rudnik Banovići stoje i dalje na tome da želimo da sačuvamo dio TTU-a jer je on i namjenski građen prije rata za potrebe Elektroprivrede i Rudnika. I danas je on nama potreban“, kazao je Munever Čergić, generalni direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići.

No, bez obzira na interes, ovim preduzećima su, do rješavanja određenih problema u toku stečajnog postupka, „ruke vezane“. Prema riječima Jašarevića, pripreme teku s očekivanjem da će odgovor Skupštine povjerilaca biti pozitivan. Ukoliko tako bude, već u narednim mjesecima moglo bi se očekivati i ponovno pokretanje proizvodnje u ovom preduzeću. Posao je obiman, no budući da se radi o firmi koja je potrebna ovoj zemlji, koja ima mogućnost za oživljavanje, dodaju nadležni, i podrška vlasti ne smije izostati. Međutim, i nakon pokretanja proizvodnje, uslijediće napori za održavanje.  „Kada počne raditi, ključni je direktor TTU-a koji to zna raditi i ključni su radnici koji moraju znati kad bi ušli u 10 elektroprivreda, moraju svoj hljeb i održivost TTU-a obezbijediti kroz varenje, rezanje, dakle proizvodnjom u TTU-u“, dodao je Jašarević.

U novoformiranom preduzeću trebalo bi biti zaposleno 150 radnika od ukupno 250 koliko ih sada ima u TTU-u, a ostali bi trebali biti zbrinuti u naredne dvije do tri godine, kroz najavljeni zakon o uvezivanju radnog staža, jer je većina njih ispunila uslove za odlazak u penziju.

Radnici su očekivali da će 22. januara već znati cijenu fabrike i da će imovina već sada biti na prodaju, ali ročište je odgođeno za 18. februar. Čekat će, kažu, ročište, ali ako se i nakon njega ništa ne dogodi, odlučni su da se 2. marta zaključaju u fabriku, kako su odlučili i početkom ovog mjeseca.