U Domu penzionera u Tuzli otovorena pravoslavna kapelica /FOTO/

U Domu penzionera u Tuzli otovorena pravoslavna kapelica /FOTO/

Objavio: -

U prostorijama Javne ustanove Dom penzionera Tuzla otvorena je kapelica, molitveno mjesto za korisnike pravoslavne vjeroispovjesti. Zahvaljujući Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj i Hramu Presvete Bogorodice u Tuzli, svakog četvrtka biće upriličeno bogosluženje za pravoslavne korisnike ove ustanove.

Današnje bogosluženje vodio je otac Milan Topić, paroh tuzlanski koji je kazao kako mu je zadovoljstvo, što je u JU Dom penzionera u Tuzli otvoren ovakav vjerski objekat u kojem će sedamnaest korisnika pravoslavne vjeroispovjesti biti u mogućnosti da obavlja svoju vjersku molitvu.

“Mnogi od njih godinama nisu imali priliku da dođu u crkvu jer su nepokretni i jako bolesni. Sada ćemo svakog četvrtka biti u mogućnost da obilazimo naše vjernike u Domu penzionera i na taj se način približimo njima,” kazao je otac Milan Topić, paroh tuzlanski dodavši kako je ovo još jedan primjer tuzlanske multietničnosti.

Radosnog lica 86-godišnji Savo iz Lukavca kazao je kako je ovo za njega poseban trenutak jer će napokon biti u prilici da prisustvuje bogosluženjima tuzlanskih paroha.

“Star sam i nemoćan. Ne mogu otići do crkve i moliti se Bogu. Usto, problem mi je i što moram preći ulicu, a ne mogu se kretat bez hodalice, a iv id me  je izdao. Ovo je djelo dobrih ljudi i jako sam im zahvalan što su nam omogućili da se ovdje možemo pomoliti Bogu i zapaliti svijeću,” kazao je osamdesetšestogodišnji Savo.

Direktor Doma penzionera Mirsad Bakalović, kazao je da je otvaranje ove kapelice samo još jedna u nizu aktivnosti koje se provode u ovoj ustanovi, kako bi se olakšao život osoba treće životne dobi.