U drugoj sedmici novembra nestabilne vremenske prilike!

U drugoj sedmici novembra nestabilne vremenske prilike!

Objavio: -
kisha

U periodu od 27. oktobra do 3. novembra ove godine, Tuzla je bila jedan od najhladnijih gradova. Jutarnje temperature spuštale su se ispod nultog podioka. Kiša je padala samo u centralnim dijelovima zemlja a nestabilno vrijeme idući će sedmice zahvatiti i područje sjeveroistočne Bosne.

Kraći period promjenljivog vremena izazvao je krajem oktobra nestabilan sistem koji se na naše krajeve proširio iz pravca jugoistoka. Nestabilnost iz tog kvadranta u našem krajevima je vrlo rijetka pojava, ističu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. Prva sedmica novembra biće stabilna u većem dijelu BiH, uglavnom bez padavina, ali već od srijede dolazi nestabilno vrijeme.

“Ovu nestabilnost prouzrokovaće topli front sa sjevero-zapada. U srijedu se očekuje umjeren do jak vjetar južnog smjera za što je izdato i narandžasto upozorenje na meteoalarmu. Nestabilno vrijeme praćeno padavinama očekuje se od četvrtka. Veće količine padavina očekuju se na jugu Hercegovine”, kazao je za RTV Slon Bakir Krajinović – stručni saradnik u Sektoru primijenjene meteorologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Za ponedjeljak i utorak naredne sedmice prognozirane su nešto manje minimalne temperature u centralnim i istočnim krajevima Bosne. Jutarnje temperature će se kretati oko nule. Kako sedmica bude odmicala tako će i jutarnje temperature rasti pa će u Bosni krajem sedmice dosezati i do 10 stepeni Celzijusa. Dnevne temperature će se kretati oko 12 stepeni Celzijusa a krajem sedmice i do 15 stepeni. Veća nestabilnost vremena, kada je u pitanju, grad Tuzla, očekuje se također iduće sedmice.

“Jutarnje minimalne temperature u Tuzli, početkom ove sedmice, kretat će se oko dva setepena dok, kako sedmica bude odmicala, tako će i one rasti pa se krajem sedmice očekuje oko 10 stepeni. Također, jutarnje temperature tokom iduće sedmice očekuju se oko 10 stepeni Celzijusa. Maksimalne dnevne temperature početkom ove sedmice dostizaće vrijednosti oko 16 stepeni, a krajem i tokom iduće sedmice oko 15 stepeni Celzijusa”, pojašnjava Krajinović.

Uz duže sunčane intervale tokom dana, većina populacije bi se trebala ugodno osjećati. Jutarnji sati će biti prohladni, o čemu bi trebali povesti računa i adekvatno se obući. Veći broj vozila na ulicama, sezona grijanja i stabilne vremenske prilike, mogu u urbanim sredinama dovesti do povećanog onečišćenja zraka u pojedinim dijelovima dana, stoga je neophodno biti oprezniji, te po potrebi reducirati kretanje.

 

NO COMMENTS

Leave a Reply