U dva mjeseca povećan izvoz drvnog sektora

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Izvoz drvnog sektora BiH u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 215.159.551 KM, što je za 6,1 posto više nego u istom periodu prošle godine, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Komore rečeno je da je u navedenom periodu ostvaren dobar izvozni rezultat, imajući u vidu da je bio dobar i u prva dva mjeseca lani.

– U prošloj godini izvoz drvnog sektora iznosio je 1.312.850.909 KM ili 1,3 posto manje nego u 2019. što je dosta dobro kada se imaju u vidu sve poteškoće sa kojima su se privrednici suočavali. Namještaj je u ukupnom izvozu učestvovao sa 44,1 posto i iznosio je 578.769.599 KM ili 3,1 posto više nego 2019. – navodi se u saopštenju.

Ukupan uvoz drvnog sektora lani je iznosio 377.596.476 KM ili 11,9 posto manje nego u 2019, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 347,7 posto.

Na sjednici je konstatovano da su kompanije uložile velike napore da bi održali proizvodnju, uglavnom sačuvali zaposlene i ostvarili dobre izvozne rezultate, te da će zbog značajnog porasta cijena sirovina i repromaterijala, morati usklađivati prodajne cijena gotovih proizvoda, ali vodeći računa da budu konkurentne.

– I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plate su jako visoki, a mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije bile su simbolične za drvni sektor – navode iz ove asocijacije.

Zbog orijentacije drvnog sektora na izvoz i velikih potencijala sa kojima raspolaže, Asocijacija je na ranijim sastancima donijela određene zaključke koji su upućeni nadležnim institucijama – Vijeća ministara, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu inostranih poslova, te vladama entiteta.

– Nažalost, nikakve odgovore Asocijacija nije dobila od navedenih institucija,osim par kontakata dobavljača posredstvom ambasada BiH u Turskoj, Danskoj, Mađarskoj, Španiji i Rumuniji – navodi se u saopćenju.