5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

U Evropskoj uniji raste količina plastičnog otpada, ali i stopa recikliranja

Količina plastičnog otpada u državama Evropske unije u 2020. godini je iznosila 34,6 kilograma po osobi, od toga 13 kilograma je vraćeno na reciklažu, javlja Anadolu Agency (AA).

Podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat) pokazuju kako je nasuprot naporima za smanjenje količine plastičnog otpada, u EU otpad povećan za 23 posto u odnosu na 2010. godinu i u 2020. je iznosila 34,6 kilograma po osobi.

Uz količinu otpada porasla je i stopa recikliranja. Tako je količina plastičnog otpada koji je vraćen na reciklažu veći za 32 posto u odnosu na 2010. godinu.

Država s najvećom stopom reciklaže je Holandija, s 57 posto recikliranog otpada, a slijede Slovačka, Litvanija, Španija i Bugarska s više od 50 posto.

Malta je država s najmanjom stopom reciklaže, manje od 10 posto, a slijede Francuska, Danska, Mađarska, Irska, Rumunija, Poljska i Austrija.

Značajan dio otpada čini plastična ambalaža, 19,5 posto. Oko 41,2 posto ambalažnog otpada čini otpad od papira i kartona. U posljednjih 11 godina količina papirnog otpada u EU dosegla je 32,7 miliona tona.

Evropska unija je u posljednjih nekoliko godina donijela nove propise kako bi se smanjila količina plastičnog otpada. Prošle godine je zabranjena upotreba jednokratne plastike među kojima su tanjiri, viljuške, čaše i slamke.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO