U FBiH 49 osoba oboljelo od virusa gripe, prevencija najbolji lijek

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Federaciji BiH i dalje se bilježi srednja aktivnost virusa gripe. Oboljeli sa simptomima sličnim gripi registriraju se u svim dobnim skupinama. Od početka sezone, prijavljeno je ukupno 49 SARI slučajeva pozitivnih na virus gripe, koji su hospitalizirani na 4 klinike u Federaciji BiH. Iz Zavoda za javno zdravstvo TK tvrde da je u Tuzlanskom kantonu epidemiološka situacija i dalje bez većih oscilacija u odnosu na isti period prošle godine. I dalje, kako tvrde, najbolja zaštita od gripe jeste vakcinacija i prevencija. Zatvoreni prostori naročito su pogodni za širenje virusa gripe. Moguć je prijenos direktnim ili indirektnim kontaktom (rukama, preko predmeta i sl.) kada kapljice ili izlučevine iz nosa i grla dospiju na ruke ili druge površine i ako nečistim rukama dodirujemo svoja usta, oči ili nos.
Najvažniji izvor infekcije je čovjek. Bolest pogađa sve dobne skupine, ali najčešće i najteže obolijevaju djeca. Odrasla osoba je zarazna tri do pet dana od početka bolesti, a djeca do sedam dana. Rijetko bolesnik može biti zarazan i duže vrijeme, do dvije sedmice.
Bolest se karakteriše opštim simptomima: visokom temperaturom, malaksalošću, glavoboljom, bolovima u mišićima, umorom i iscrpljenošću, te kašljem.
Gripa u većini slučajeva zahtjeva samo simptomatsku terapiju. Preporučeni tretman obično podrazumjeva odmor, te primjenu lijekova protiv bolova i povišene temperature s ciljem ublažavanja simptoma. Antibiotici nisu efikasni u liječenju gripe, te ih ne treba uzimati bez preporuke ljekara.
Preporučuje se godišnja vakcinacija osoba starijih od 65 godina, osoba s hroničnim bolestima srca, pluća ili bubrega, dijabetičara, osoba s oštećenim imunim sistemom i anemijom, kao i zdravstvenih i drugih radnika koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi.
Pored vakcinacije, kao najvažnije preventivne mjere, u cilju sprečavanja javljanja bolesti važno je izbjegavanje masovnih okupljanja i dužih boravaka u zatvorenim prostorima, provjetravanje prostorija, kao i čišćenje svih površina, pri čemu se preferira vlažni način čišćenja. Važno je i jačanje otpornosti organizma, što se postiže adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom koji podrazumjeva uzimanje dovoljnih količina vitamina, naročito vitamina C, uzimanje dovoljnih količina tečnosti, redovan san, boravak na otvorenom, te izbjegavanje zamaranja i pothlađivanja, navode iz Zavoda za javno zdravstvo TK.