U FBiH dodatnih 11 osoba pozitivno na COVID – 19

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Prema današnjem izvještaju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva u protekla 24 sata testirana su 634 uzorka od kojih je 11 pozitivno na COVID – 19. U FBiH do sad je testirano 11196 uzoraka a korona virus je potvrđen kod 770 osoba. Od toga je 415 žena ili 53,9 posto i 355 muškaraca ili 46,1 posto.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić rekao je, govoreći o zdravstvenom stanju oboljelih da su trenutno u Federaciji BiH hospitalizirana 63 pacijenta pozitivna na Covid -19, od kojih je 15 na respiratoru.

– Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavljena su 143 pacijenta. Očekujemo da se ovaj broj svaki dan povećava – naveo je Mandić.

On je zahvalio predstavnicima UNICEF-a i USAID-a, koji su donirali vrijednu opremu za centre za mentalno zdravlje u Federaciji BiH, koji su prilagodili svoj rad i stavili se na raspolaganje putem telefona za psihološku podršku za vrijeme i poslije radnog vremena.

– Oni su omogućili da naši pacijenti imaju i podršku za mentalno zdravlje. Svaka podrška u nastojanjima da psihološka i svaka druga pomoć dođe do svakoga od velike je koristi, posebno u jednoj ovakvoj situaciji. Vjerujemo da će donirana oprema od UNICEF-a i USAID-a olakšati rad na terenu u direktnom kontakti i onima kojima je potrebna ovakva pomoć – naveo je ministar Mandić.