U FBiH potvrđena 23 nova slučaja zaraze korona virusom

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Do sad je u FBiH uzeto 5320 uzoraka na korona virus, od čega je 535 potvrđenih slučajeva, a 474 aktivna slučaja. Nešto više je žena nego muškaraca, 54 posto su žene, a 46 posto su muškarci. U protekla 24 sata testirano je više od tri stotine osoba, među kojima su bile i 23 pozitivne. Nadležni u FBiH su prethodno najavili povećan broj testiranja kako zdravstvenih radnika, tako i bolesnika, najviše hroničara.

“Trenutno je u FBiH hospitalizano je 65 pacijenata pozitivno na COVID 19, a na respiratoru je šest pacijenata. Zaključno sa današnjim danom imamo u FBiH 29 oporavljenih pacijenata, a u narednim danima očekujemo i više jer imamo dosta pacijenata kojima je istekao period izolacije i radi se drugi potvrdni test.”, rekao je Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH.

Najviše potvrđenih slučajeva je u Čitluku, zatim Mostaru, Tuzli, Sarajevu i Širokom Brijegu. 22 osobe su premile uslijed komplikacija hroničnih oboljenja i zaraze COVID-om 19.

“Od 22 potvrđena slučaja smrti u FBiH podjednaka je zastupljenost oba spola, što se tiče starosne strukture 64 posto bilo je dobi preko 65 godina.”, dodao je Musa.

Iz Federalnog Kriznog štaba uputili su apel građanima da se pridržavaju mjera socijalne distance naročito u blagdanskom razdoblju. Cilj je kako navode, zaštititi starije i izbjeći međugeneracijsko okupljanje.