23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

U FBiH testirana 1.383 uzorka, a 94 osobe pozitivne na korona virus

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12 sati), u Federaciji BiH testirana su 1383 uzorka, od kojih je 94 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 58.559 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.480 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 1184 pacijenta, 23 pacijenta oporavila su se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 1236 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 60 smrtnih slučajeva,  jedan smrtni slučaj zabilježen je u posljednja 24 sata, radi se o muškoj osobi iz Tuzle (1943)

“Maksimalan oprez svih građana i dalje je neophodan kao i pridržavanje mjera lične/osobne zaštite. Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da svi budemo odgovorni i pridržavamo se jednostavnih mjera kojima možemo učiniti mnogo – držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora. Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge, kršenjem odredbi i preporuka možemo dovesti u pitanje kako svoje tako i zdravlje najbližih”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Vezane vijesti

TUZLA