U FBiH u 2018. godini 461 slučaj oboljelih od tuberkuloze

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Društvo Crvenog križa BiH sa entitetskim organizacijama od 14. do 21. septembra obilježit će Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Bit će promovisana važnost jačanja svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj, ali izlječivoj bolesti te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja. U Federaciji BiH tuberkuloza je jedna od deset vodećih zaraznih bolesti. Podaci Crvenog križa FBiH pokazuju da je u 2018. godini zabilježen 461 slučaj obolijevanja od ove bolesti, od čega je 405 slučajeva plućne tuberkuloze.

”Na području čitave BiH organizovat ćemo kako promotivne, edukacijske aktivnosti, ali i pregledi stanovništva, pogotovo u ruralnim dijelovima gdje stanovništvo zbog neke stigme nije u prilici ili se ne želi liječiti. Ovim projektom svi možemo učiniti napor da se okonča tuberkuloza u našem okruženju, pokušat ćemo doći do tih ljudi što se kaže nagovoriti ih na pregled da bi prekontrolisali svoje zdravlje. Ono što je jako bitno jeste da ćemo ovom prilikom pregledati i migrante van kampova, van prihvatnih centara, oni koji su u tranzitu”, navela je Amina Kurtagić, glasnogovornica Crvenog križa FBiH.

Direktor Društva Crvenog križa BiH Rajko Lazić kaže da će osoblje i volonteri obaviti aktivnosti na terenu na promociji borbe protiv tuberkuloze.

”Odradit će se aktivnosti u saradnji sa zdravstvenim radnicima, organizacijama, kako bi ukazali svakom pojedincu da je prevencija bolesti najefikasniji način sprječavanja širenja epidemije tuberkuloze”, naveo je Lazić.