20 C
Tuzla
01.12.2023.

U Francuskoj od danas strožija ograničenja za nevakcinisane

Stroža ograničenja stupaju na snagu u ponedjeljak za stanovnike u Francuskoj koji još nisu vakcinisani protiv Covid-19, usred brzo rastuće stope zaraze.

Osobe koje nisu primile vakcinu neće moći ići u restorane, barove, kulturne ustanove ili sportske događaje niti putovati vozovima na velike udaljenosti.

Ta mjera dolazi u vrijeme kad Francuska uvodi propusnicu za vakcinisane. Nositelji će to morati pokazati kao dokaz da su vakcinisani ili oporavljeni kako bi mogli sudjelovati u javnom životu, a negativan test na virus više nije dovoljan.

U početku će biti napravljena izuzeća za one koji se odluče na vakcinisanje u bliskoj budućnosti. Ova grupa može pokazati negativan rezultat testa kako bi pristupila uslugama.

Stroži propisi izazvali su kontroverze, a francusko Ustavno vijeće odlučilo je da ograničenja za one koji nisu vakcinisani mogu ostati na snazi ​ dok to zahtijeva pandemija.

Francuski dužnosnici nadaju se da će mjere pomoći u zaustavljanju širenja koronavirusa, jer broj zaraženih raste.

Francuska je nedavno zabilježila 3.300 slučajeva na 100.000 ljudi u sedam dana. Dužnosnici su rekli da je u subotu bilo 390.000 novih slučajeva, prenosi dpa.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA