14 C
Tuzla
12.08.2022.

U.G. „Društvo socijalnih radnika TK”: Podrška neformalnim grupama hranitelja

U cilju promocije hraniteljstva U.G. „ Društvo socijalnih radnika TK“ 11.novembra organizuje Okrugli sto u okviru projekta „Podrška i osnaživanje neformalne grupe hranitelja na području Tuzlanskog kantona“ uz podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Hraniteljstvo je smještaj djece bez roditeljskog staranja, u kraćem ili dužem vremenskom trajanju, u drugu porodicu, koja je posebno pripremljena za tu ulogu. Hraniteljstvo je zasnovano na principu porodičnog okruženja, održivosti socijalnih veza i najboljeg interesa djeteta. Osnovni cilj hraniteljstva je težnja da se djetetu koje je ostalo bez roditeljskog staranja osigura zdravo i poticajno porodično okruženje koji će mu omogućiti pravilan rast i razvoj kroz pruženu ljubav, toplinu, emocionalnu sigurnost i zadovoljenje osnovnih životnih potreba.

Udruženje “Društvo socijalnih radnika TK”  uz finansijsku podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u sklopu održavanja okruglog stola u okviru projekta „Podrška i osnaživanje neformalne grupe hranitelja na području Tuzlanskog kantona“ u periodu od oktobra do novembra 2020. godine je realizovalo niz radionica sa hraniteljskim porodicama na području Tuzlanskog kantona sa ciljem jačanja hraniteljstva. Radionice su realizovali profesionalni treneri za jačanje hraniteljstva.

Zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa  i planirani događaj je prilagođen u skladu sa mogućnostima i uz poštivanje naredbi Federalnog kriznog štaba. U skladu s navedenim ograničen je broj učesnika te će se okrugli sto održati u krugu manjeg broja učesnika, navodi se u saopćenju.

 

 

 

POSLJEDNJE DODANO