15 C
Tuzla
07.06.2023.

U godini jubileja u BKC TK realizovano preko 200 događaja

U godini u kojoj je JU BKC TK obilježio 25 godina postojanja, u ovoj ustanovi realizovao je preko 200 događaja koje je posjetilo preko 50 hiljada građana. Publika je tako imala priliku pogledati 16 izložbi, 10 projekcija filmova, 17 pozorišnih predstava, 21 manifestaciju i  šest festivala. Održano je 15 koncerata, 27 promocija knjiga i čak 98 kongresnih aktivnosti.  Pored brojnih događaja koje je BKC realizovao kao koproducent , u godini koja je na izmaku BKC TK realizovao je i brojne događaje u vlastitoj produkciji. Tako su u BKC TK obilježeni Dani sjećanja na genocid u Srebrenici, Dan bijelih traka, ali i prigodni programi za obilježavanje Dana nezavisnosti i Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Nakon 25 godina postojanja, ali i zbog razvijene kulture horskog pjevanja u Tuzli, po prvi put oformljen je i vokalno instrumentalni ansambl BKC –a TK.

„To je jedan specifični ansambl koji će u narednom periodu imati jelovečernji koncert  koji će biti održan 30. maja u BKC TK. Bit će to ansambl koji će izvoditi jedan širok repertoar, od etno muzike, pop muzike, duhovne muzike. Na taj način ćemo obilježiti važne datume, kako što su bajramski koncerti, 1. marta, 25, novembra i drugih datuma“ rekla je Mirela Ibrahimović Mehanović, stručna saradnica za muzičku djelatnost JU BKC-a TK.

Sa više značajnih programa Bosanski kulturni centar  Tuzlanskog kantona obilježio je 25 godina od svog osnivanja. Program obilježavanja godišnjice počeo je svečanim otvaranjem zajedničke izložbe Georgette Yvette Ponté “Pregažena” i Harija Ejubovića “Umjetnik u vremenu”, a nastavljeni nizom programa sve do završne manifestacije koja je trajala od 23. do 25. novembra. U 2022 godini BKC TK bio je suorganizator dva humanitarna događaja na kojima su prikupljena sredstva namijenjena Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, te sredstva za liječenje istaknutog sportiste Senada Muminovića.  U cilju realizacije raznih novina u narednoj godini. Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u 2022. godini je potpisao sporazume o saradnji sa više ustanova kulture, udruženja i organizacija. Jedan od novina jeste i nekoliko događaja koje će biti realizovani u saradnji sa Akademijom dramskih umjetnosti Tuzla.

To je naša glumačka grupa koja će realizovati dva veća projekt aod značajnijih autora dramske scene. Sa tim projektima naša produkcija će se prijaviti na festivale regionalnog karaktera. Ono što je bitno istaći jeste da će galerijska djelatnost početi već 10. februara izložbom fotografija „Tomislav Trojak „ dodao je Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju JU BKC-a TK.

Međutim, kako bi se svi događaji, manifestacije realizovale potrebno je dodatno ulaganje u infrastrukturu. U ovoj godini nastavljen je proces klimatizacije i zagrijavanja Velike sale, što je dugogodišnji problem u radu ove ustanove. Rekonstrukcija ali i dodatno ulaganje potrebno je zbog toga što će time BKC imati pristup EU fondovima.

„Jedan od najznačajnijih projekat koji ćemo pokušat riješiti uz pomoć evropskih fondova, jeste rekonstrukcija scena BKC TK”zaključio je Sead Muminović, direktor JU Bosanski kulturni centar TK.

U 2023. godini BKC TK priprema raznoliku ponudu za svoje posjetitelje među kojima su 12. Izdanje Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, 4. Dani  Evropskog naslijeđa, 4. Dani Audio-vizualne umjetnosti. Već sada je u kalendar 2023. godine upisano 57 događaja, od kojih je 17 iz vlastite produkcije. Ovu izuzetno uspješnu godinu BKC TK završava tradicionalnim Svečanim novogodišnjim koncertom koji će biti realiziran sutra, a sa početkom u 19 sati.

 

 

 

 

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!