U Hrvatskoj 2.900 novozaraženih, umrlo rekordnih 75 pacijenata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 2.900 novozaraženih koronavirusom, a umrlo je rekordnih 75 pacijenata, izvijestio je u utorak hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

“Danas je 281. dan od pojave koronavirusa, a imamo 2.900 novozaraženih. Opet visoka brojka, ako je kompariramo s brojem unatrag tjedan dana ona je značajno veća, tada smo ih imali 2.323”, rekao je Beroš na video sastanku sa županima.

Umrlo je 75 osoba, što predstavlja još jedan neslavan rekord, a ministar naglašava da je to iznimno puno i ukazuje koliko je ovo opaka bolest, javila je Hina.

Testiranih je 9.668, a u samoizolaciji je 46.830 osoba. Hospitalizirano je 2.351 pacijent, od toga je na respiratoru 245 osoba.

Beroš napominje da taj broj treba sagledavati u kontekstu toga da su ti kreveti predviđeni za liječenje drugih bolesnika koji nisu dosad bili pozitivni.

“To je ekstremno opterećenje za zdravstveni sustav i samo zahvaljujući našim ranijim pripremama uspijevamo odgovoriti na takve zahtjeve. To samo naglašava koliko je važno pokušati smanjiti broj zaraženih našim mjerama”, istaknuo je.

Unatrag desetak dana, kada je riječ o materijalno-tehničkoj opremi i ljudskim kadrovima, u različite zdravstvene ustanove raspodijeljeno je 25 respiratora, 35 high-flow ventilatora te 15.000 brzih antigenskih testova koji će biti distribuirani u okviru hitne medicinske pomoći, primarne zdravstvene zaštite i bolničke zdravstvene zaštite da bi omogućili čim više brzih testiranja.

Vezano za kumulativne stope, Beroš je naveo da su one najveće u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji s više od 1.400 novooboljelih na 100.000 stanovnika.

Najniža kumulativna stopa je u Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Požeško-slavonskoj županiji sa 700 novooboljelih na 100.000 stanovnika.

(RTV Slon/Fena)