26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

U julu rast industrijske proizvodnje za 2,3 posto u odnosu na juni

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u julu u odnosu na juni ove godine bilježi rast za 2,3 posto, dok je u poređenju sa julom prošle godine zabilježen pad za 9,2 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u julu u odnosu na juni ove godine veća je za 9,3 posto, proizvodnja energije za 7,7 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 6,2 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,7 posto, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja je za dva posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U julu ove u odnosu na juli prošle godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda je manja za 3,3 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,3 posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,3 posto, proizvodnja energije za 10,6 posto i proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja je za 11,9 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u julu u poređenju sa junom ove godine u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i gasom zabilježila je rast za 11,7 posto, prerađivačka industrija za 0,4 posto, dok je u području vađenje ruda i kamena zabilježen pad za 2,2 posto.

Industrijska proizvodnja u julu u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, kalendarski prilagođena, bilježi pad u području prerađivačke industrije za 8,6 posto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 9,6 posto, te u području vađenje ruda i kamena pad za 13,4 posto.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA