U Kantonu Sarajevo 309 novozaraženih i 707 oporavljenih osoba od koronavirusa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Kantonu Sarajevo potvrđeno je 309 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijske analize 841 uzorka, prikupljenog od 13. do 16. novembra ove godine, a rezultati njihove analize dostavljeni su Zavodu za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

U saopćenju se također navodi da porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 199 novozaraženih osoba, odnosno 64,40 posto, i u samoizolaciji su od ranije. U samoizolaciji se ukupno nalaze 6.603 osobe u Kantonu Sarajevo.

U protekla 24 sata, 707 osoba se oporavilo od zaraznog oboljenja Covid-19 u Kantonu Sarajevo.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 5.742 slučaja zaraze koronavirusom.

Na bolničkom liječenju nalaze se 404 oboljele osobe, od kojih je 296 hospitaliziranih na klinikama i izolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a 108 u Općoj bolnici.

Jedan pacijent je preminuo tokom jučerašnjeg dana, tako da je ukupan broj umrlih povećan na 189.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS poručuju stanovništvu Kantona Sarajevo da izbjegavaju sva javna i privatna okupljanja, te ograniče kretanje.

Osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuju da izbjegavaju bespotrebno kretanje i korištenje javnog prijevoza, te uredno i po preporukama koriste neophodnu zaštitnu opremu, saopćeno je.

(RTV Slon/Fena)