U kasarni Dubrave obilježen Dan armije Republike Bosne i Hercegovine

U kasarni Dubrave obilježen Dan armije Republike Bosne i Hercegovine

Objavio: -

Intoniranjem himne i odavanjem počasti poginulim borcima, danas je u kasarni Dubrave obilježena 27. Godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U prisustvu visokih vojnih dužnosnika, predstavnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, te predstavnika međunarodnih vojnih organizacija, boračkih asocijacija i drugih uglednih gostiju, ujedno je obilježena i 14. godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH. Istaknuto je da je Armija RBiH u najtežem trenutku za Bosnu i Hercegovinu, trenutku kada su brojne sile pokušavale da unište našu zemlju.

„Armija Republike BiH je jedina legalna vojna sila Republike BiH koja je u nemogućim uvjetima branila i odbranila BiH. Ona je dakle nastavši iz naroda od onih ljudi koji vole ovu zemlju, odbranila BiH i omogućila zaključivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.“ – kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Te 1992. Godine, Armija RBiH nastala je s ciljem očuvanja zaštite teritorije Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Tom parolom i danas se vode mladi narašataji Oružanih snaga BiH.

„Zahvaljujući tim odlukama i toj Oružanoj sili, građani BiH danas Bosanci i Hercegovci mogu da kažu da imaju državu i državljanstvo od svoje domovine. Ljudima je jako važno da u istom imaju i domovinu i državu i državljanstvo.“ – rekao je Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH.

Iako i državu i državljanstvo imaju oni koji su se za to i borili, mnogi od njih ne žive onako kako zaista zaslužuju. Zbog toga, kaže ministar za pitanja boraca, zadatak svih nas je da prenosimo istinu i odbrani Bosne i Hercegovine.

„Naša trajna zadaća je da obilježavamo značajne datume, da se brinemo o svim stradalnicima u agresiji na BiH, prije svega o porodicama šehida i poginulih boraca, RVI, ali o veteranima rata u BiH koji su danas u godinama ili ih je sustigla starost i bolest, a nemaju od čega da žive.“ – kazao je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga naše zemlje u kasarni Dubrave upriličen je i prigodan kulturno-zabavni program.