U kasarni Dubrave obilježen Dan oružanih snaga BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Četrnest godina Oružanih snaga, 14 godina zalaganja, intezivnog rada na izvršenju svih zadataka i čuvanja integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine – sve ovo glavne su odlike pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su se danas ovim povodom svečano postrojili u kasarni Dubrave i na taj način odali počast svojoj domovini, ali se i prisjetili svih aktivnosti u kojima su učestvovali tokom ove godine.

„Puno zadatka, puno obaveza, kroz učešće u međunarodnim vježbama, u domaćim vježbama, proces obuke koji se odvija svakodnevno, podrška civilnim strukturama vlasti i mnogo toga što smo radili tokom godine je bilo postavljeno pred nas. Zaista sa izuzetnim ponosom možemo reći da smo sve zadatke izvršili“, izjavio je brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH.

Ponovni odlazak u mirovnu misiju pripadnika 5. pješadijske brigade očekuje se u drugj polovini 2010. godine a pripreme počinju već danas, ističe brigadir Kliko. Vrijedi istaći i da Petu pješadijsku brigadu čini 1200 pripadnika među kojima i veliki broj žena koje rame uz rame sa svojim muškim klegama staju pred postavljene izazove.

„Možemo s ponosom reći da 5. pješadijska brigada ima bolji procenat žena nego što to imaju Oružane snage BiH u cjelini i mi smo negdje na nivou od 10% pripadnika 5. pješadijske brigade čine žene“, ističe Kliko.

Osim svečanog postrojavanja i predaje raporta na današnjoj svečanoj ceremoniji, Kasarna Dubrave otvorila je svoja vrata građanima i učenicima osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona koji su imali priliku vidjeti sa kakvim naoružajem i opremom raspolažu brigade OS BiH razmještene na ovoj lokaciji.

Kao i svake godine i na današnjoj svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana oružanih snaga BiH najboljim pripadnicima Pete pješadijske brigade uručene su nagrade i pohvale.