U Kladnju obilježena 27. godišnjica osnivanja Prve muslimansko-brdske brigade

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Kladnju je u prisustvu preživjelih boraca, predstavnika Općine Kladanj, kao i bošnjačkih predstavnika u entitetu Republika Srpska, obilježena 27. godišnjica osnivanja Prve muslimansko-podrinjske brigade.

Prva Muslimanska Podrinjska brigada formirana je naredbom Komande 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine 2. februara 1993. godine, a na osnovu zahtjeva Koordinacionog odbora općina Podrinja (Zvornik, Vlasenica, Bratunac i Srebrenica) od 29. januara 1993. godine.

Riječ je o brigadi kroz koju je prošlo više od 4.600 boraca, uglavnom prognanika iz Podrinja.

Iako je važila za jednu od materijalno najsiromašnijih brigada Drugog korpusa, ostat će upamćena po hrabrosti njenih boraca, od kojih je njih osam odlikovano najvećim vojničkim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan”, dok su dvojica nosioci priznanja “Srebreni štit”.

Obilježavanje godišnjice osnivanja brigade bila je prilika da se preživjeli, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, sjete svojih 98 poginulih saboraca, među kojima je i njihov komandant Bećir Mekanić.

U čast obilježavanja godišnjice formiranja Prve muslimansko-podrinjske brigade u Kladnju je upriličena i svečana akademija, kao i izložba fotografija, audio i novinskih zapisa, te raznih drugih dokumenata koji podsjećaju na vrijeme i događaje u kojima su učestvovali borci ove brigade.

Ovom prilikom prisutnim su se, osim, Dževada Mahmutovića, nekadašnjeg pripadnika brigade, obratili i Jusuf Čavkunović načelnik općine, Mujo Buševac, predsjedavajući Općinskog vijeća Kladanj, Salko Bukvarević, Federalni ministar za boračka pitanja i Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja u Vladi TK.