U KS 86 novozaraženih koronavirusom, a 142 pacijenta se oporavila

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, na 770 obrađenih testova, potvrđeno je 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Od toga, 53 osobe su od ranije u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su bili u kontaktu sa ranije oboljelim osoba.

U istom periodu, oporavljena su 142 pacijenta, a dva pacijenta su preminula usljed infekcije koronavirusa, čime je ukupni broj umrlih od ove bolesti povećan na 395 osoba.

Na bolničkom liječenju trenutno se nalaze 174 pacijenata, od kojih 120 na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima, te 54 u Općoj bolnici “Prof.dr. Abdulah Nakaš”.

Od ovog broja, osam pacijenata koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je na neinvazivnoj ventilaciji 14 pacijenata.

Sa bolničkog liječenja proteklog dana otpušteno je 15 osoba.

Dosad je u Kantonu Sarajevo COVID-19 infekcijom zaraženo 24.550 osoba, izliječeno ih je 23.084, dok je trenutno aktivan 1.071 slučaj. U samoizolaciji se trenutno nalaze 1.204 osobe.

Iz Zavoda za javno zdravstvo još jednom naglašavaju važnost pravilnog nošenja maske, fizičke distance, čestog i temeljnog pranja ruku, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze COVID-19 infekcije, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona.