U misiju podrške miru u Afganistanu iz BiH otišlo 45 vojnika

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U kasarni ”Kozara” u Banjoj Luci danas je održana ceremonija ispraćaja jedinice privremenog sastava iz 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i iz sastava Bataljona vojne policije Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH u misiju ”Odlučna podrška” u Afganistanu.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba general-major Gojko Knežević pojasnio je novinarima da je ovo 11. rotacija pješadijske jedinice te peta jednice vojne policije.

”Ovi vojnici prošli su rigoroznu selekciju i odabir, a nakon toga i napornu obuku da bi se pripremili za ovu izazovnu misiju, i po pitanju klimatskih uslova i ukupno stanja u Afganistanu”, rekao je Knežević.

Imat će, kazao je, iste zadatke, kao i njihove kolege iz prethodnih misija.

Brigadir Radovan Jović, komadantant 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pojasnio je da su ovi vojnici, među kojima je i osam žena, prošli tri faze obuke.

”Svi su dobro obučeni i spremni da izvrše sve zadatke koji se od njih očekuju u ovoj misiji”, rekao je Jović.

U Afganistan ide 45 pripadnika pješadinske jedinice.

Svečanom ispraćaju prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, komandi i jedinica Oružanih snaga BiH i predstavnici civilnih vlasti Bosne i Hercegovine.