3.9 C
Tuzla
30.11.2022.

U naredna dva dana na Trgu slobode Međunarodni sajam pčelarstva “MEDENA TUZLA 2022”

Međunarodni sajam pčelarstva “MEDENA TUZLA 2022” ove godine održat će se po 17. put na tuzlanskom Trgu slobode. U prošloj godini pčelari iz 23 države sa tri kontinenta dostavili su uzorke meda kojih je ukupno bilo 471.

Ove godine broj uzoraka znatno je veći s obzirom na to da je godina, kako navode pčelari, bila rodna.

Mi imamo 567 uzoraka meda koje smo analizirali na Tehnološkom fakultetu, a od toga je većina zlatnih medalja jer su ove godine medovi izvanredni sa svih područja Bosne i Hercegovine i okruženja”, kazao je Senad Hodžić, predsjednik Saveza pčelara Tuzlanskog kantona.

Više od 40 izložbeno prodajnih štandova rezervisalo je svoje mjesto na Trgu slobode, a pčelari su pripremili mnoštvo proizvoda dobijenih od meda. Kako je sajam međunarodnog karaktera, učešće su uzeli pčelari ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz Srbije i Hrvatske.

Jedna od glavnih poruka koju pčelari žele poslati sa Sajma jeste da su ove godine osigurane dovoljne količine domaćeg meda, kako bi se njegov uvoz smanjio na našem tržištu.

Na taj način želimo da promovišemo domaću proizvodnju i na naše police vratimo naš med koji je sigurno bolji nego uvozni”, istakao je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

Kako ističe profesor na Tehnološkom fakultetu Midhat Jašić, na kvalitet meda utiče i bogatstvo flore kojom se naša država može pohvaliti.

Možemo reći da smo mi područje u Evropi vrlo značajno po flori i bogatstvu polena kojeg pčele prikupljaju kao i nektara od kojih pčele pripremaju med i tim se možemo ponositi. Mi obilujemo ovdje bagremovim medom koji je dobar za kašalj, med od lipe, cvjetni med koji je univerzalni, livadski med, a povremeno dolaze izlagači sa kestenovim medom i medom od kadulje”, naglasio je Midhat Jašić, profesor na Tehnološkom fakultetu UNTZ.

Pripreme za Međunarodni sajam pčelarstva trajale su više od dva mjeseca, a sajam će trajati 7 . i 8. oktobra. U okviru sajma predavači će održati stručna predavanja iz uzgoja i zaštite pčela, kao i dobrobiti konzumiranja pčelinjih proizvoda i apiterapije. Također, na sajmu će se dodijeliti pehari i medalje za najkvalitetnije medove.

POSLJEDNJE DODANO