10 C
Tuzla
27.09.2023.

U naredna dva dana u Narodnom pozorištu Tuzla obnovljena premijera predstave „Predstava Hamleta u selu Mrduša donja”

Predstava Hamleta u selu Mrduša donja” režisera Mustafe Nadarevića, kultna je predstava Narodnog pozorišta Tuzla, a predstavlja spoj komedije i kiritke u jednom. U fokusu predstave je globalni izazov, odnosno borba pojedinca protiv vlasti i korupcije, ali na jedan komičan način.

Prilika je ovo da ovaj tekst vratimo na scenu iz razloga jer je on veoma aktuelan, tad iz neke bivše zemlje u kojoj smo živjeli, bilo jeproblema korupcije i svega toga, a evo ga i dan danas”, istakao je Midhat Kušljugić, glumac.

Predstava je onakva kakva treba biti za široke narodne mase, obični puk koji će da u ovim sumornim vremena uživa u nečemu što se zove „Predstava Hamleta u selu Mrduša donja”, jedan od najboljih ako ne i najbolji tekst Ive Brešana, odnosno najbolji tragikomični tekst u Hrvatskoj”, kazao je Nermin Omić, glumac.

Prvi dramski tekst Ive Brešana postavljen je 1971. Nakon premijere 1999. godine u Narodnom pozorištu Tuzla, odlučili su je obnoviti kao omaž.

Predstava je prilika da odamo omaž i Mustafi i Zlaji i Slavici Radović, i našoj Minji Musić koji više nisu sa nama”, dodaje Kušljugić.

Povodom ove premijere radimo omaž za dva velikana. Jednog znaju šira publika kao Mustafu Nadarevića – Izeta, čovjeka koji je režisirao „Hamlet u selu Mrduša donja”, najizvođenija predstava u zadnjih desetak godina u našem teatru a možda i BiH, i našem glumci Zlatku Jugoviću, omaž dajemo i počast koji je preminuo prije godinu”, navodi Omić.

Predstava Hamleta u selu Mrduša donja osim što će nasmijati posjetioce, pružit će im i određene poruke ali i smijernice koje se odnose na život u kojem smo nekada živjeli, ali koji ne odudara previše od vremena u kojem se danas nalazimo.

Očekujem puno smijeha i nečega što će ih bar malo zagolicati na kraju kada izađu i da jedan per:od razmišljaju o tome šta se sve desilo”, istakla je Elvira Aljukić, glumica.

Jedno veliko iskustvo i meni jedna od najdražih uloga koje sam do sada igrao, i u ovoj drugoj obnovljenoj verziji, jer predstava nudi taj neki stav koji glumac može reći javno pred publikom,, koji ujedno i ja vrlo vjerovatno duboko osjećam u sebi u odnosu na ovaj sistem i vrijeme koje živimo”, zaključio je Nedim Malkočević, glumac.

Bezvremenski tekst koji oslikava i današnjicu „Predstava Hamleta u selu Mrduša donja” bit će zbog higijensko epidemioloških mjera izvedena u dva termina: u utorak i srijedu 08. i 09. februara sa početkom u 19 sati i 30 minuta, a svi oni koji budu htjeli pogledati predstavu trebaju posjedovati jednu od VTP potvrda.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO