U narednih 10-tak dana utvrđivanje uzroka požara u RMU Banovići

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U podzemnoj eksploataciji Rudnika mrkog uglja Banovići nakon požara, u pogon je vraćena većina radnika, a ostali bi trebali biti na radnim mjestima u naredna dva do tri mjeseca. Požar je stavljen pod kontrolu, a prisutna je još oksidacija, no kako navode iz Uprave Rudnika i to će biti riješeno u narednom periodu kada bi počela proizvodnja.

Oko 500 radnika već se nalazi u podzemnoj eksploataciji nakon požara koji je u jami Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići izbio krajem marta. Oni koji su već u pogonu, rade na sanaciji prostorija koje su bile zatvorene.

”Trenutno muljimo jednu prostoriju, zaobilazni hodnik koju moramo zatvoriti, da bi mogli preći na čišćenje i ispumpavanje vode i da krenemo sa proizvodnjom iz podzemne eksploatacije”, navodi Fadil Kudumović, direktor RMU Banovići.

Proizvodnja bi, prema sadašnjim procjenama trebala krenuti za dva do tri mjeseca, kada će se na radnim mjestima naći i ostalih 180 radnika u podzemnoj eksploataciji, koji su trenutno raspoređeni po drugim pogonima.

”Očekujem narednih 10 dana da bi mogao i federalni ispektor da uđe i utvrdi uzroke požara, čim se steknu uslovi za sigurno silaženje inspektora, poslije toga mi krećemo za daljim radovima, gdje će nam dati smjernice za dalje postupanje”, ističe Kudumović.

Od požara u jami Omazići, nije bilo proizvodnje, pa samim tim ni proizvodnje uglja. Međutim, Rudnik je to uspio nadomjestiti proizvodnjom na površinskoj eksploataciji, pa su ostvareni i više nego pozitivni rezultati.

”Mogu slobodno reći da od postojanja Rudnika, nikad nije bilo u prvih šest mjeseci proizvodnja nekih 99 posto ispunjenje plana. Što se tiče otkrivke to je nekih oko 92 posto i uspješno nadomjestujemo tu količinu iz podzemne eksploatacije što nam fali”, naglašava direktor RMU Banovići.

Od početka godine do danas, u banovićkom rudniku je proizvedeno oko 733 hiljade tona separisanog uglja.