U oktobru sjednica Skupštine RMU Banovići: Smjena nadzornog odbora na dnevnom redu!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila RMU Banovići zahtjev da sazove vanrednu sjednicu Skupštine ovog privrednog društva danas je nadzorni odbor rudnika održao sastanak, a potom i saopćio da je vanredna sjednica Skupštine zakazana za 21. oktobar 2019. godine.

Ne pristajemo na ulazak RMU Banovići u koncern Elektroprivrede BiH, Vlada Federacije koči izgradnju termobloka – poručili su danas iz uprave rudnika u Banovićima. Također, slične poruke čule su se danas i na hitnoj sjednici Općinskog vijeća. Ovakve reakcije uslijedile su nakon dosadašnjeg odnosa premijera Fadila Novalića prema Rudnicima Banovići, ali i posljednje izjave o restrukturiranju rudnika, kažu u Banovićima. Naime, iz Vlade FBiH osim najave restrukturiranja, zahtijevali su da se sazove sjednica Skupštine, što je u konačnici danas i učinjeno. No, iz uprave rudnika smatraju da ih federalna Vlada koči i sputava u razvoju.

”Imam apsolutno pravo da prozovem premijer Novalića i kažem da je protiv ovog preduzeća i da ničim ne pomaže da se završi ovaj projekat. Mi smo sve obaveze ispunili i prema radnicima i prema dobavljačima i prema našim partnerima, nismo dužni nikome ništa! Od 2008. godine nema nijedna marka da nije uplaćena, prosječna plata je 1,100 moramo priznati da je to dobra plata.. za naše uslove” – kažeMunever Čergić, direktor RMU Banovići.

Tako je, navodi direktor Čergić, nekada premijer Novalić govorio da je ”termoblok u Banovićina najjeftiniji u Evropi”, dok danas stvari stoje drugačije.

”Ako su podržavali i ako su onog trenutka kad su ušli u sukob sa Kukićem, a ušli su u sukob zbog ovog objekta ovdje… a sad ne podržavaju više – sami možete onda zaključiti,” poručuje Čergić.

Premijer Novalić persona non grata

Upravo u ovom sukobu direktor nalazi odgovor i na učestale inspekcije poslove koji se vode u rudniku. Zamjerke na rad Vlade imaju i u Sindikatu Rudnika Banovići. Kažu na sastancima su im poručili da trenutan broj zaposlenih od 2,900 mora biti smanjen na 1,5 hiljada radnika. To je za Sindikat nedopustivo.

”Spremni smo, ko nikada da branimo svim legalnim sredstvima u skladu sa zakonom, a nama je u skladu sa zakonom i štrajk. Ako je njima u interesu i isplati im se da mi ne radimo, da stanemo bujrum… mi ćemo svoja prava tražiti na svaki mogući način…” rekao je Zijad Lačić, predsjednik Skupštine Sindikata RMU Banovići.

Dok traje polemika oko trenutnog zahtjeva Vlade Federacije i današnjeg odgovora iz rudnika, resorno ministarstvo ima zadatak da u narednom periodu odabere članove komisije koji će odabrati novi nadzorni odbor. Konačan cilj je, kažu iz rudnika, smjena direktora Čergića. S druge strane iz Općinskog vijeća Banovići data je puna podrška Sindikalnoj organizaciji rudnika, dok je premijer Fadil Novalić proglašen personom non grata u ovoj općini.