U okviru predmeta “Respiratori” SIPA-a pregleda dokumentaciju u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U okviru predmeta „Respiratori“ koji je formiran u Tužilaštvu BiH i za koji se vezuju imena premijera FBIH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i Fikret Hodžić, direktor kompanije “FH Srebrena malina”, istražitelji SIPA-e i tim Tužilaštva BiH već nekoliko dana obilaze zdravstvene ustanove u FBiH gdje vrše pregled dokumentacije vezane za nabavku medicinske opreme od početka pandemije korona virusa u BiH.

„Od formiranja predmeta „Respiratori“ istražitelji svakodnevno pregledaju dokumentaciju koja bi mogla koristiti u istrazi vezanoj za ovaj predmet“, pojasnio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Da su istražitelji SIPA –e bili i u UKC-u Tuzla, potvrdio nam je to i direktor ove ustanove dr. Vahid Jusufović.

„Nisu ništa izuzeli, već su tražili na uvid dokumentaciju vezanu za nabavke od marta pa do danas, a ono što im je bilo interesantno su kopirali. Mi smo im dali sve što su tražili“, kazao nam je dr. Jusufović.

Kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva BiH istražitelji su već posjetili Zavod za javno zdravstvo FBiH u Mostaru, Sveučilišnu kliniku bolnice u Mostaru, Kantonalnu bolnicu u Mostaru, Klinički centar Sarajevo, Univerzitetski klinički centar Tuzla, te Federalnu upravu Civilne zaštite i Ured Vlade FBiH. Istražitelji su pregledali dokumentaciju i kantonalnih uprava Civilne zaštite.

Tužilaštvo BiH preuzelo je predmet “Respiratori” od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo 4. maja.