U OŠ ”Mejdan” postavljena stanica za mjerenje zagađenosti zraka

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zrak u Tuzli je zagađen – to je dobro poznata činjenica. Polemika oko toga ko je najveći zagađivač u Tuzli traje godinama. Mladi u Udruženju Ekosol imali su stav još prije godinu dana da je potreban mnogo veći broj mjernih stanica kako bi se tačno utvrdila zagađenost i njen uzrok u svakoj mjesnoj zajednici u Tuzli. Njihov trud prepoznali su iz Partner Mikrokreditne fondacije Tuzla, a sada zajedno realizuju projekat postavljanja mjernih stanica na osnovnim školama u Tuzli.

”Mi kao društveno-odgovorna fondacija pokušavamo da probudimo svijest stanovništva da znaju u kakvom okruženju žive. Naravno kroz konstantno mjerenje kvalitete zraka moći će prilagođavati svoje aktivnosti i aktivnosti svojih najmilijih. Partner će instalirati još dvije mjerne stanice na još dvije osnovne škole u Tuzli, peta i šesta će biti na prostirji udruženja Ekosol i Partner Mikrokreditne fondacije,” rekla je Selma Jahić, direktorica Sektora za podršku Partner Mikrokreditne fondacija Tuzla.

Mjerna stanica je danas postavljena u Osnovnoj školi Mejdan. Rezultati ostalih mjernih stanica dali su nove informacije u pogledu zagađenosti zraka i ova će doprinijeti boljem pregledu i, kako to kažu iz udruženja Ekosol, većoj rezoluciji podataka o aerozagađenju.

”U nekim mjesnim zajednicama je manje zagađenje u odnosu na druge. Podaci su također pokazali da uža jezgra grada ima manje zagađenje zraka nego recimo naselja kao što su Moluhe, Miladije. To znači da, možemo iz toga zaključiti, da su zagađivači najveći individualna ložišta, ima tu i do saobraćaja svakako, kao i do drugih faktora,” kaže Haris Aličić, član U.G. Ekosol, dok Selma Jahić, direktorica Sektora za podršku Partner Mikrokreditne fondacija Tuzla poručuje: ‘‘Mi se naravno nećemo zaustaviti na ovom projektu. U narednoj godini planiramo u saradnji sa UG Ekosol nastaviti sa instalacijama odnosno sa postavljanjem mjernih stanica, ne samo u Tuzli nego na prostoru cijele BiH prioritetno birajući one gradove koji imaju najveći problem sa zagađenjem zraka.”

Građani će tako imati besplatan pristup informacijama iz mjerne stanice koja je njima najbliža. Sve to je izuzetno važno, smatra direktor Osnovne škole Mejdan koji poručuje da se u ovoj školi učenici konstantno edukuju o važnosti očuvanja okoliša.

”Učenici svakako kroz realizaciju nastavnog plana i programa, te kroz rad ekološke sekcije se upoznaju o značaju okoliša, njegovog čuvanja, posebno za njih je bitno da žive u kvalitetnijem okruženju kako bi spriječili bolesti respiratornih puteva što donosi takvo zagađenje. Mi zaista dosta radimo sa učenicima na tom planu,” kaže Dževad Mehić, direktor OŠ Mejdan.

Također, cilj projekta koji provodi Partner Mikrokreditna fondacija i Udruženje Ekosol je da Tuzla bude grad koji ima najbolji i najtačniji pregled kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini.