20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

U petak izricanje presude za genocid u Srebrenici

Sud Bosne i Hercegovine ćeu petak 16.09.2020. godine izreći prvostepenu presudu Srećku Aćimoviću, bivšem komandantu Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za genocid u Srebrenici.

Tužilaštvo BiH tereti Aćimovića da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade, u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Izricanje presude Aćimoviću zakazano je za petak, 16. oktobra, do je za ovu sedmicu planirano iznošenje završnih riječi u tri predmeta ratnih zločina počinjenih na području Prijedora, Zavidovića i Foče.

U ponedjeljak, 12. oktobra, završne riječi će iznijeti Tužilaštvo i Odbrane na obnovljenom suđenju Bori Milojici i Želislavu Riviću za zločine počinjene na području Prijedora.

Prvostepenom presudom u junu prošle godine Milojica je, kao nekadašnji pripadnik 6. ljubijskog bataljona VRS-a, proglašen krivim po dvije tačke optužnice za ubistva bošnjačkih civila počinjena u julu 1992. u Hambarinama, te mu je izrečena kazna od osam godina zatvora. Ovom presudom Rivić je oslobođen optužbi.

Istom odlukom, Milojica i Rivić su oslobođeni po četiri tačke optužnice da su, kao pripadnici Ljubijskog bataljona, počinili ubistva civila romske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u julu 1992. na području Prijedora.

Dan poslije zakazano je iznošenje završne riječi Tužilaštva na suđenju Radovanu Paprici i Slavku Ognjenoviću, optuženima za zločin počinjen u Foči.

Oni se terete da su 9. juna 1992. godine, s još jednom osobom, na grub način silovali ženu bošnjačke nacionalnosti u Miljevini kod Foče. Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske.

Završnu riječ Tužilaštvo će iznijeti i na suđenju nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakibu Mahmuljinu – u srijedu, 14. oktobra.

On je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici Odreda su od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika VRS-a.

U Sudu BiH nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Vezane vijesti

TUZLA