3.9 C
Tuzla
30.11.2022.

U petak počinje Tuzla Film Festival, publiku očekuju brojni filmovi

Filmom „Švedsko srce moje majke“ reditelja Adisa Bakrača, ovog petka će biti otvoren 11. po redu Tuzla Film Festival. Ove godine za tuzlanski Film Festival pristiglo je oko 650 filmova svih žanrova, a tokom pet dana Festivala, publika će u Narodnom pozorištu imati priliku da pogleda najbolje filmove sa južnoslavenskog prostora.

„Imat ćemo kratke igrane, dokumentarne, igrane, animirane i duge igrane filmove, što je naša kategorija i koja postoji 10 godina i može se reći da je to samostalan festival unutar festivala. Ove godine BiH je imala zaista nevjerovatan broj urađenih filmova, mislim da je pet ili šest napravljeno, a nekoliko je završilo i na našem Festivalu“, kazao je Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

Program Festivala je i ove godine izuzetno bogat. Tokom vikenda, publiku očekuju brojni filmski naslovi, a projekcije će nakon svečanog otvaranja u BKC-u, biti upriličene u Narodnom pozorištu Tuzla, te u kinu Kaleidoskop.

„U nedjelju je film Branislava Jovanova, to je njegov prvjenac. Zove se „Punim plućima“, Sabina Krešić je producentica, oni također dolaze u nedjelju“, dodao je Balta.

Ove godine će posebna pažnja biti posvećena dokumentarnom filmu. Kako kažu organizatori, cilj im je ovu vrstu filma vratiti u Tuzlu, gdje se nekada održavao poseban festival dokumentarnog filma, koji je bio izuzetno popularan u bivšoj Jugoslaviji.

„Ovaj Festival će biti obnoviteljski, po meni će to biti 24. festival Dokumentarnog filma. Sa ovih pet dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru Tuzla Film Festivala nastavlja se kontinuitet ovog Festivala. Međutim ovo nije jednostavno obnavljanje Festivala. Tih godina održana su 23 Festivala i u Tuzli su bile stečene navike da se gledaju dokumentarni filmovi i da se zna kakav je to dokumentarni film“, kazao je Srđan Vukadinović, selektor za Dokumentani film.

Povodom povratka Dokumentarnog filma, bit će napravljena i jedna izložba sa arhivom iz perioda od 60-tih do 90-tih godina.

„Krenula sam da prikupljam tekstove, priloge koji su objavljivani ne samo u bhs dnevnoj periodici nego i u regionalnoj periodici. Sve listove sam skupila koji su dostupni unutar naših fondova. U petak će to svi moći i pogledati u prostorima NUB „Derviš Sušić“, istakla je Sabina Babajić, voditeljica Zavičajne zbirke u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.

Ceremonija otvaranja Tuzla Film Festivala zakazana je za petak u 18:00 sati u BKC-u TK u Tuzli. Festival će trajati do 25. oktobra, kada će najboljima biti dodijeljene nagrade u više različitih kategorija, a posljednje festivalske noći bit će prikazan i film „Bitka na Neretvi“.

POSLJEDNJE DODANO